meditirati

Kako meditirati?

Kada meditiramo, u svoj život unosimo dalekosežne i dugotrajne blagodati. Smanjujemo razinu stresa, ublažavamo bolove, bolje se povezujemo, poboljšavamo fokus i ljubazniji smo prema sebi. Dopustite da vas vodimo kroz osnove u našem vodiču o tome kako meditirati.  Nastavite čitati kako biste saznali više o osnovama ove transformativne prakse koja nam omogućuje da pronađemo više radosti u svakodnevnom životu.

Što je meditacija?

U svjesnoj meditaciji, učimo kako obratiti pažnju na dah, na tijelo, na um  te ponovo na dah. Ova praksa povratka na disanje – pomaže da razvijemo pažnju na svijest – na ovdje i sada.

Ideja koja stoji iza usmjeravanja pažnje čini se jednostavnom – praksa zahtijeva vježbu i strpljenje.

Zašto naučiti meditirati?

Iako meditacija nije lijek za sve, ona zasigurno može pružiti prijeko potreban prostor u vašem životu. Ponekad je to sve što trebamo da bismo donijeli neke odluke za sebe, svoje obitelji i svoje zajednice. A najvažniji alati koje trebati ponijeti sa sobom u praksu meditacije su malo strpljenja, malo dobrote prema sebi i ugodno mjesto za sjedenje.

Kako meditirati ?

Meditacija je nešto što svatko može učiniti, evo kako.

Meditacija je jednostavnija (i teža) nego što većina ljudi misli. Proučite slijedeće korake, pobrinite se da ste negdje gdje se možete opustiti u ovom procesu, podesite sat i pokušajte:

 1. Pronađite miran kutak i sjednite ili legnite
  Pronađite mjesto za sjedenje koje vam se čini mirno i tiho.
 2. Odredite vremensko ograničenje
  Ako tek započinjete, može vam pomoći odabrati kratko vrijeme, na primjer pet ili 10 minuta.
 3. Usmjerite pažnju na svoje tijelo
  Možete sjediti na stolici s nogama na podu, možete slobodno sjediti prekriženih nogu, možete kleknuti – sve je u redu. Opustite napetost u nogama, trbuhu, leđima, rukama, vratu licu. Samo pripazite da ste stabilni i u položaju u kojem možete ostati neko vrijeme.
 4. Usmjerite pažnju na disanje
  Pratite disanje – duboko udahnite a potom dugo i polako izdahnite.
 5. Primijetite kad vam je um neizbježno odlutao
  Pažnja će vam napustiti disanje i odlutati na druga mjesta. Kad primijetite da vam je um odlutao  – jednostavno vratite pažnju na disanje.
 6. Budite ljubazni prema svom lutajućem umu.
  Ne osuđujte sebe i ne opsjedajte sadržajem misli u kojima ste se izgubili. Samo vratite vašu pažnju na disanje.
 7. Kraj meditacije
  Kad budete spremni, nježno podignite pogled (ako su vam oči zatvorene, otvorite ih). Odvojite trenutak i primijetite bilo kakve zvukove u okolini. Primijetite kako se vaše tijelo osjeća upravo sada. Primijetite svoje misli i osjećaje.

To je to! To je praksa . Odlazite, vraćate se i pokušavate to učiniti što opuštenije i mirnije.

Koliko treba meditirati?

Meditacija nije ništa složenija od onoga što smo gore opisali. To je tako jednostavno … i toliko izazovno. Također je moćno i vrijedno. Ključno je obvezati se da ćete meditirati svaki dan, čak i ako je to pet minuta.  Jedna učiteljica meditacije je rekla da je najvažniji trenutak u vašoj praksi meditacije trenutak kada sjednete meditirati. Jer upravo tada sebi govorite da vjerujete u promjenu, vjerujete u brigu za sebe i to ostvarujete.

Kad meditiramo, u svoj život unosimo dalekosežne i dugotrajne dobrobiti. I bonus: ne trebate dodatnu opremu ili skupo članstvo.

 

 

Share this Post