milije

Kako liječiti milije, male bijele kvržice na licu

Milija  je sitna izbočine na licu, neugodno stanje kože koje nije baš akna. Tipično je veličine jedan do tri milimetra. Milije su obično bijele ili žute mikrociste koje rastu neposredno ispod površine kože.  Često se nalaze u regijama lica, posebno oko kapaka i obraza. Često ih se zamjenjuje s bijelim prištićima, podvrstom akni, ali zapravo su to infundibularne ciste koje nisu povezane s aknama.

Koliko su česte milije na licu?

Ako ste se ikada divili novorođenčetu u svojim rukama, možda ste primijetili male bijele izbočine na njihovom licu. 50 posto beba dobije milije tijekom prvog mjeseca svog života. Obično prolaze same od sebe, bez liječenja. Za odrasle, nema pouzdanih podataka o učestalosti milije, ali  je to prilično česta tegoba, koja utječe na bilo koju dobnu skupinu i rasu.

Što uzrokuje milije na licu?

Postoje dvije vrste milija: primarne i sekundarne. Primarne se pojavljuju kada se oljuštene stanice kože nakupljaju i zarobe u najdubljem sloju kože (dermisu) i formiraju malu cistu. S druge strane, sekundarne milije mogu se pojaviti tijekom faza zacjeljivanja opeklina, rijetkih mjehurića ili upalnih bolesti. Također se mogu pojaviti kao odgovor na „namjerne“ ozljede kože, uključujući kozmetičke postupke kao što su ablativni laseri. Milija se također može razviti jer koža gubi svoju prirodnu sposobnost ljuštenja kao rezultat starenja.

Kako se liječe milije?

Kada je moguće kozmetičarka će malom  sterilnom oštricom (lanceta) napraviti inciziju – zarezati  i izvući miliju. Milije koje nisu u fazi „zrelosti“ da se mogu izvući lancetom – treba liječiti pilingom. Upravo zbog toga što ih uzrokuju zarobljene površne stanice na površini kože. Prepustite vašoj kozmetičarki da izabere vrstu pilinga jer ona poznaje proizvod i može predvidjeti reakciju po stanju i tipu vaše kože.

Kako spriječiti pojavu milija ?

Izbjegavajte guste kreme ili proizvode na bazi ulja na području sklonu milijama. Ograničite pretjerano izlaganje suncu i pušenje – jer  oboje može tijekom desetljeća rezultirati obilnim milijama i miteserima na obrazima i vratu, što je fenomen koji se naziva Favre-Racouchot sindrom.

Kozmetička njega lica

Naučite prepoznati tipove i probleme kože lica, tehnike mehaničkog i dubinskog kozmetičkog čišćenja lica, masažu lica i upotrebu preparata za kozmetičku njegu lica.

Kozmetička njega lica je wellness program osposobljavanja kojeg možete upisati u Učilištu Lovran – Medical wellness akademiji. Program se  upisuje u E-radnu knjižicu za poslove pružanja usluga čišćenja lica  i kozmetičke njege lica.  

PRIJAVI SE!

Share this Post