Ricinusovo ulje

Kako koristiti Ricinusovo ulje za kosu

U posljednje vrijeme puno se piše o ricinusovom ulju kao prirodnim preparatom za ljepotu – njegu kože i kose. Može se koristiti kao sredstvo za čišćenje kože lica  s napomenom da ga razrijedite s biljnim uljem jojobe  (50:50). Saznajte kako ga koristiti za njegu i oporavak kose bez obzira na njegovu gustu  i ljepljivu konzinstenciju.

Prednosti ricinusovog ulja za kosu i kožu

Ricinusovo ulje je prastari prirodni proizvod za njegu koji je s vremenom zamijenjen komercijalnim kozmetičkim proizvodima s više sastojaka i većom cijenom.

Ricinusovo ulje ima prirodna antibakterijska i antifungalna svojstva te je bogato vitaminima E, mineralima, proteinima i omega-6 i -9 korisnim masnim kiselinama. Njegov neuobičajeno visok omjer ricinoleic aminokiseline čini ga posebno korisnim za kožu i kosu.

U stvari, ricinusovo ulje se tradicionalno koristi za liječenje akni i drugih bolesti kože, kao i protiv gubitka kose, svrbeža, seboreje.

Što ricinusovo ulje radi za kosu?

Ricinusovo ulje može se koristiti na koži glave kako bi se spriječio gubitak kose i djelotvoran je u tome iz nekoliko razloga. Njegova antibakterijska i antifungalna svojstva čine ga korisnim protiv folikulitisa (upale korijena dlake), peruti i infekcija vlasišta, a njegov sadržaj ricinolne kiseline pomaže povećati cirkulaciju u vlasištu i poboljšati rast kose. Također se kaže da Ricinoleic acid pomaže u uravnoteženju pH vlasišta, što također može pomoći u obnavljanju prirodnih ulja skalpa i poništiti neke štete od oštrih kemijskih proizvoda za kosu. Antioksidansi u ricinusovom ulju također podupiru u keratin u kosi i čine kosu jačom, glatkijom i manje kovrčavom. 

Tri puta brži rast kose i trepavica

Mnogo je svjedočanstava ljudi koji su koristili ricinusovo ulje kako bi povećali rast kose 3-5 puta u odnosu na normalnu stopu rasta. Posebno su zapažena svjedočenja žena koja su izgubile puno kose ili su im se razrijedile trepavice i obrve tokom trudnoće.

Koju vrstu ricinusovog ulja odabrati ?

Poželjno je nerafinirano i hladno prešano ricinusovo ulje bez heksana. Ricinusovo ulje je iznimno gusto i viskozno, pa ga pomiješajte u jednakom omjeru (50:50) s jojobom ili arganovim uljem u staklenoj ili aluminijskoj bočici s kapaljkom za lako korištenje – kapanje na kožu i vlasište.

Nakon kapanja laganim pokretom utrljajte ga u kožu.

Koliko često koristiti ricinusovo ulje?

1-2 puta tjedno. Može se koristiti češće, iako nema podataka da ćete postići bolje rezultate.

Kada koristiti ?

Bolji se rezulatai postižu kada ricinusovo ulje naneset na vlažnu kožu i kosu. Za maksimalnu korist, ostavite da djeluje nekoliko sati ili preko noći. Nakon nanošenja koristite kapicu za tuširanje ili ručnik kako bi izbjegli zamašćivanje jastuka.

Kako ukloniti ricinusovo ulje s kose ?

Uklanjanje ricinusovog ulja može biti teško. Lakše se uklanja ako ga ostavite na kosi preko noći, jer će ga kosa većim dijelom upiti. Pokušajte prije pranja šamponom na mokru kosu nanijeti kondicioner/omekšivač za kosu i dobro promasirati a potom isprati i nastaviti pranje kose šamponom kao i obično.

Savjet: Nanesite malu količinu ricinusovog ulja na kapke noću kako bi pomogli i rastu trepavica. 

Share this Post