prirodno sredstvo koje odbija komarce

Kako izraditi prirodno sredstvo koje odbija komarce?

I u kasno ljeto ubod komarca može biti opasan po zdravlje. Možete se zaštiti i sami izraditi potpuno prirodno sredstvo koje odbija komarce. 

Sintetički repelenti (naziv za sredstva koja odbijaju komarce i druge insekte)  sasvim sigurno odbijaju komarce, ali zbog spojeva koja sadrže, pod nazivom poput: Etil butylacetylaminopropionate , Hidroksietil izo piperidinkarboksilat, N -dietil- 3 -metilbenzamid imaju i štetno djelovanje na zdravlje.

Jeste li znali da sintetički proizvodi koji odbijaju komarce i druge insekte mogu izazvati iritaciju kože, posebno očiju, a da su dokazano otrovni za ribe, alge. Prskanjem ili nanošenjem na kožu upravo ti štetni sastojci ulaze u organizam, gdje se mogu dokazati u krvi i u urinu ljudi koji ga koriste.

Što nam je potrebno:

Za izradu prirodnog sredstva za odbijanje komaraca potreban Vam je domaći ocat, voda , eterična ulja i bočica sa raspršivačem od 100 ml.

Jabučni ocat služi u ovom proizvodu da ubije bakterije na koži  koja privlače komarce, a eterična ulja u sebi sadrže aktivne tvari i mirise koji odbijaju komarce.

Recept:

  • 50 ml jabučnog octa
  • 40 ml vode
  • 40 kapi eteričnog ulja citronelle
  • 20 kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa
  • 20 kapi eteričnog ulja klinčića

Pomiješajte sve sastojke u bočici sa raspršivačem, čvrsto je zatvorite i prije upotrebe svaki put dobro protresite. Kako mirisne komponente iz eteričnih ulja na sobnoj temperaturi vrlo brzo hlape, prirodna sredstva za odbijanje komaraca se nanose na kožu i odjeću više puta na dan.

Prirodno sredstvo za odbijanje komaraca mogu koristiti odrasli, djeca i kućni ljubimci.

Kada ga nanosite na djecu pazite da ga što manje nanosite na šake, koje djeca rado stavljaju u usta. Djeci je bolje što više sredstva raspršiti po odjeći nego po koži – jer će njegov miris također odbiti komarce.

Sredstva protiv uboda komaraca ne nanositi na predio oko usta i očiju, nikada ih ne prskati ili nanositi na porezotine, rane ili upaljenu kožu.

Sumnjate li na alergiju na sastojak proizvoda koji odbija komarce, poprskajte prvi put kožu na unutarnjoj stani podlaktice i sačekajte do drugog dana. Ukoliko se pojavi crvenilo i svrbež na mjestu nanošenja, to može biti znak alergije na neki sastojak proizvoda i stoga ga ne bi trebali upotrebljavati.

Autor: wellness.hr

Share this Post