YOGA BLOK

Kako izabrati yoga blok

Iako možda savršeno vježbate yogu bez blokova svejedno možete koristiti jedan kako bi produbili istezanje ako ste napredni yogi, ili kao bi smanjili osjećaj napetosti u položajima za koje niste dovoljno fleksibilni. Prije nego kupite yoga blok morate odlučiti koji materijal i veličinu trebate.

KOJU VELIČINU ODABRATI?

Veličine yoga blokova ovise o proizvođaču. No, najčešće su 8x15x22 cm i 10x15x22 cm. Ako imate manje ruke lakše ćete moći uhvatiti manje blokove.

KOJI MATERIJAL ODABRATI?

Na izbor vam se nude blokovi od drva, pjene ili pluta. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane, pa odaberite ono što je bolje s obzirom na vašu situaciju.

Drveni blokovi su definitivno najizdržljiviji. S druge strane mogu biti klizavi ako su vam ruke mokre. Osim toga oni su i najteži, svaki između 0,5 i 1 kg dok su na primjer blokovi od pjene teški oko 400 g, čak i lakši.

Blokovi od pjene osim što su super lagani također su jeftiniji i lako se čiste. Kod opuštajućih položaja bolji su od plutenih blokova, ali mogu biti neudobni kod položaja koji zahtijevaju održavanje ravnoteže. U studijima za yogu najčešće se koristi ova vrsta blokova pa tamo možete isprobati da li odgovaraju vašim potrebama.

Pluteni blokovi su kod mnogih yogija favoriti. Lagani su, ali daju osjećaj stabilnosti i čvrstoće. Jedina mana je što pluto lako upija mirise i znoj.

Ako planirate kupiti yoga blok ne ustručavajte se jer će vam omogućiti da vježbate šiti spektar položaja s njim. Usput, neki yogiji uspješno koriste debele telefonske imenike umjesto blokova.

Ako ne želite kupiti bilo koji od blokova to je je apsolutno u redu. Uostalom mnogi yogiji kažu da je yoga prostirka jedina bitna stvar koju trebate imati za početak prakticiranja yoge.

 Autor: wellness.hr

Share this Post