biljni lijekovi

Kada i kako koristiti biljne lijekove?

Upotreba ljekovitih biljnih preparata i nadopuna prehrani (suplementi) je u svakodnevnom porastu, kako u svijetu tako i našoj zemlji. Svi ti proizvodi dostupni su u ljekarnama, biljnim ljekarnama, pa čak i na policama supermarketa i drogerija.

Glavni nedostatak takvih pripravaka je nedovoljno informacija o sigurnosti, kontraindikacijama i mogućim interakcijama. Razlikuju se koncentracijom djelatne tvari  i često koriste bez  znanja liječnika ili ljekarnika što otežava otkrivanje i praćenje neželjenih djelovanja i interakcija s lijekovima koji su propisani od strane liječnika. Svakodnevno se u svojem poslu susrećem s ljudima koji koriste „arsenal“ biljnih i tradicionalnih lijekova, a nažalost izostaje učinak i jednih i drugih zbog raznoraznih interakcija među njima. Veliki porast je korištenja tzv. adaptogenih biljaka tipa preparata Ginsenga, Rhodiole i Nonija. Preparati tih biljaka se recimo, ne smiju koristi kroz duže vrijeme bez učinjene stanke u korištenju, baš zbog toga što se tijelo na njihove učinke „adaptira“ ( prilagodi). Isto tako, jedna od učestalih „pogrešaka“ je istodobno korištenje preparata Ginko, acetilsalicilne kiseline (Andol,Aspirin) i antikoagulantnih  lijekova (lijekovi „protiv zgrušavanja krvi“, Martefarin, Sintrom). Ovo je jedan od posebnih slučajeva kada napominjem da nikako ta tri lijeka ne koristite zajedno, već se obavezno konzultirajte s liječnikom! Osobe s poremećajem u funkciji štitne žlijezde ne bi smjele koristi preparate koji u sebi sadrže jod ili tragove joda, što je slučaj s preparatima na bazi morskih algi. Ovo su samo neki od primjera, a ima ih jako mnogo u kliničkoj praksi.

Također osobe s oštećenom funkcijom jetre i bubrega zahtijevaju smanjivanje i prilagodbu doze lijeka i ljekovitih biljnih pripravaka te spadaju u klasu povećanog rizika ukoliko se lijekovi samovoljno uzimaju. Trudnice i dojilje također ne smiju koristiti mnoge lijekove, što se isto tako odnosi i na ljekovite biljne pripravke.

Veliki porast je korištenja tzv. adaptogenih biljaka tipa preparata Ginsenga, Rhodiole i Nonija.

Biljni ljekoviti pripravci se smatraju puno „sigurnijima“ od „klasičnih lijekova“, no ukoliko se uzimaju na krivi način (pretjerivanje u dozi lijeka, kombinaciju više „biljnih“ lijekova zajedno…) također mogu ostaviti posljedice na zdravlje organizma.

 Stoga napominjem da, ukoliko želite koristiti neki od „biljnih“ lijekova, obratite se Vašem liječniku ili magistru farmacije koji su upoznati s temeljima kliničke fitoterapije, koji će Vam dati adekvatan savjet koji od biljnih preparat i nadomjestaka prehrani možete, obzirom na Vaše stanje, koristiti. Nikako nemojte samoinicijativno kupovati biljne preparate i suplemente koje pronalazite na policama drogerija ili supermarketa te samovoljno eksperimentirati s korištenjem takvih lijekova kako ne biste ugrozili vaše zdravlje

Autor: Alenka Brozina, dr.med., vlasnica konzaltinga za prehranu NutriFito.

Podijeli s prijateljima