kad ti mama ostari

Kad ti mama ostari

Kad ti mama ostari i oslabi toliko da je više ne možeš zamoliti da ti ispeče palačinke, onda dobiješ još dio tereta, obaveza, svijesti o životu. Naime, postaneš svjestan da i ti tu sada da pomažeš, stojiš na raspolaganju ali i da nema više osobe koja će te u svakom trenutku i to s veseljem rasteretiti. Dio je to odrastanja.

KAD SE DEŠAVA ODRASTANJE?
Odrastanje se dešava u ovakvim trenucima. Ali samo onda ako prihvatimo to što se dogodilo.
Jer ako ne prihvatimo da mama više ne može peći palačinke i ako nam to budi nezadovoljstvo i bunt, neprihvaćanje i nemir, ostat će na kraju samo strah od odrastanja.

A to je tipično za djecu. Zato neki ljudi ostaju vječna djeca.

DJETINJASTI IMAJU SVOJE PREDNOSTI I MANE
Izvana izgleda da je to prednost, jer oni traže svoje i dobivaju to sto traže. Milom ili silom.
Ali iznutra je energija otpora, nezadovoljstva (stalno), straha. Strah djeteta od odgovornosti za sebe i druge. Odgovornost je zapravo predivna. Što ste vise odgovorni, vise snage dobivate. Odgovornost podiže samopouzdanje.

Odgovornost i samopouzdanje daju energiju. To je začarani krug.

KAD NAM RASTE SAMOPOUZDANJE?
Samopouzdanje nije nepromjenjiva kategorija. Štoviše, sliči prehrani. Kad jedemo kvalitetno, bolje se osjećamo. Čim pojedemo nešto lose, nije nam dobro. Tako je i sa samopouzdanjem!
Što smo odgovorniji, samopouzdanje nam raste. I obrnuto. Odgovornost prema sebi je upitna kategorija kod onih koji gube energiju, seksualni nagon, kosu itd. Kod onih koji ne vole sebe dovoljno.

ODGOVORNOST I SAMOPOUZDANJE DAJU ENERGIJU
Ako je mama nemoćna da peče palačinke, da li možemo skupiti dovoljno odgovornosti prema svojim željama i ispeci palačinke samo za sebe. Uživati u njima i biti svjesni da je to bilo neophodno za nas i da ne spada u nikakvu ekstravaganciju. Odgovornost i samopouzdanje daju energiju. To je začarani krug. Da li ste ikad vidjeli osobu na vodećem položaju koja je iscrpljena i nema energije? Niste. Odgovornost prema sebi a još vise prema drugim ljudima budi nas, usmjerava, ne daje nam puno prostora za metiljanje po glavi (i munje u glavi), već traži od nas odlučnost i akciju.

PREUZMI ODGOVORNOST!
Zato, tavu na plin, telefon u ruke i pozovi svoje prijatelje na palačinke! I preuzmi odgovornost da palačinke mogu ispasti i dobro i manje dobro, da društvo može biti raspoloženo i manje raspoloženo, ali u svakom slučaju nešto će se dešavati. Dešavat će se život. Nase žlijezde kao sto je i štitnjača trebaju poziv za život. Poziv stiže iz hipofize koja se krije usred mozga. Dakle Vi ste ti koji naređuju. Odrastamo stalno, odrastanje se ne dešava u jednom trenutku (rijetkima se dešava, nažalost! A kasnije na sreću). Svaki moment života prilika je ili neprilika. Za odrastanje. Za preuzimanje odgovornosti. Vi odlučujete.

OSTATI DIJETE – neodgovornost prema sebi i drugima, očekivanja, neprihvaćanja, strah, nemir.
ODRASTI – samopouzdanje, akcija, život.

I NA KRAJU, POZIV NA RADIONICU:
Naučite sve o sebi kao ženi, naučite o svojim hormonima, naučite kako izliječiti štitnjaču i kako postići potpuno zdravlje – na vikend radionici u Zagrebu 03. i 04. rujna 2016.

Autor: Meri Bura, dr. med. 
Holistički centar Mulier

Podijeli s prijateljima