Pileća juha je u gotovo svim kulturama prihvaćena kao ukusna i zdrava hrana. Najnovija istraživanja su pokazala da su juhe od pilećih kostiju, riblje i sve mesne juhe izvor ljekovitih tvari – koje pomažu zdravlju crijeva i mnogim zdravstvenim problema.
Što je bujon ili juha od kostiju
Bujon od kostiju se radi kuhanjem mesa ili ribe u vodi, s povrćem – dulje vremensko razdoblje . Vrijeme kuhanja može varirati od najmanje 3 sata do najviše 72 sata.
Zagovornici zdravih opcija svakako predlažu domaće uzgojenu životinju jer se u industrijski uzgojenom mesu često nalazi veća koncentracija žive.
Juha od kostiju za zdravu crijevnu floru
Znanstvenici su izveli niz istraživanja i dokazali vezu između zdravlja crijeva i rastuće stope kroničnih nezaraznih bolesti. Stoga je sve veći fokus zdravstvenih stručnjaka - kako očuvati i unaprijediti zdravlje crijeva.
Iako je povijest istraživanja zdravstvenih prednosti pileće juhe od kostiju povezana s liječenjem prehlada i bolesti dišnog sustava - prema istraživanjima upravo sastojci od dugo kuhane juhe od mesa i ribe su najbolja podloga za brz rast i razvoj dobrih bakterija u crijevima i zdrave crijevne flore
Bujon od kostiju sadrži minerale u obliku koji organizam najlakše može iskoristiti – a među njima su kalcij, magnezij, cink, fosfor, sumpor . U juhi se nalaze i tvari od raskuhanih hrskavica, tetiva, a time juha sadrži hondroitin sulfat i glukozamin, koji mnogi kupuju u tabletama u ljekarni – za pomoć bolesnim zglobovima.
Kome se preporuča prehrana bazirana na bujonu od kostiju
Dr Natasha Campbell – McBride je osmislila GAPS dijetu (Gut and Psychology Syndrome) i protokol za poboljšanje zdravlja crijeva kako bi se utjecalo na poboljšanje simptoma kod slijedećih bolesti:
- Poremećaj pažnje ili hiperaktivnost (ADHD)
- Autizam
- Depresija
- Disleksija
- Shizofrenia
- Dyspraksia
Ona savjetuje Paleo dijetu uz juhu od kostiju.
Paleo dijeta i juha od kostiju, mesa i povrća
Paleo dijeta se temelji na načinu prehrane davnih ljudskih predaka, koji su bili sakupljači i lovci.
Autori Paleo prehrane tvrde da su ljudi od svog postanka najduže jeli upravo: voće, povrće, meso i orašaste plodove, uključujući i mlijeko, žitarice i mahunarke. Stoga tvrde da je juha od mesa i kostiju prirodno dio Paleo prehrane.
Pri jednom istraživanju se otkrilo da je juha u kojoj se istodobno kuhalo meso, kosti i povrće imala manju količinu toksičnih tvari koje su sadržavale namirnice ( iz industrijskog uzgoja) od juhe u kojoj se kuhalo samo meso.
Stoga su se znanstvenici složili da je upravo sinergija navedenih sastojaka juhe ono što joj daje zdravstvene prednosti.