jod

Jod: Mineral za odlikaše! 2.dio

Jod se ugrađuje u hormone štitnjače i njihov je sastavni dio.

Dva su hormona štitnjače – T3 I T4. 90%  čini T4, ali 60% T4 se u jetri pretvara u T3. T3 je jedini aktivni oblik, onaj koji djeluje na stanice. No, za pretvorbu T4 u aktivni T3 potreban je selen. Velike količine selena u našem organizmu troše se na neutralizaciju i izbacivanje žive iz organizma. Selen je protuotrov za živu. Zato trebamo misliti da imamo dovoljnu količinu selena. 2 brazilska oraščića dnevno dovoljna su vam za dnevni unos.

Dakle, trebamo dovoljnu količinu joda za izgradnju hormona štitnjače i dovoljnu količinu selena da bi hormoni djelovali.

Za sada većini je najznačajniji izvor joda jodirana kuhinjska sol.
Uobičajeno je da se kuhinjska sol jodira. Španjolci(60ppm) jodiraju u puno većim količinama nego Talijani(30ppm), a Talijani u puno većim količinama nego u ostalom dijelu Evrope (10 ppm).
Ali, imajte na umu da je jod halogeni element i da se kuhanjem gubi. Zato sol dodajte na kraju.
Također ako dugo stoji na otvorenom, jod hlapi.

Inače ga ima ga u smeđim algama, školjkama, škampima, puretini, mlijeku, špinatu, blitvi, tikvicama, jagodama, brusnicama… Nefermentirani kupus i sirovi špinat mogu blokirati apsorbciju joda.

Ne postoje minerali, lijekovi, preparati koji su čudotvorni i koji liječe ama baš sve.
Samo pamet u glavi s pametnim životnim stilom liječi sve.

No, ako imate neke od navedenih simptoma preporučam da izmjerite jod u 24 satnom urinu i ako vam je dnevni unos joda manji od 20mcg imat ćete manjak joda. Ako je ujedno koncentracija joda u 24satnom urinu manja od 20mcg u litri, onda je to teški manjak. Normalno bi trebali imati 100-200 mcg/L. Ako imate 50-99 mcg/L onda je to blagi manjak, a od 20-49 umjereni manjak. Čak 700 milijuna ljudi pati od gušavosti na svijetu! Manjak joda smanjuje inteligenciju za 10-15%.

Dnevna preporučena doza u Hrvatskoj je 150mcg dnevno.
Ako se odlučite za uzimanje većih doza, obratite pažnju na simptome otrovanja jodom: mršavljenje, pospanost, akne, kašalj i jaki proljevi. Naime, jod istiskuje brom i to mogu biti nuspojave detoksikacije. U tom slučaju možete imati i glavobolju te preporučam da  pauzirate dva dana, popijte 1/4 žličice soli u velikoj čaši vode i tako par puta dnevno sa dosta C vitamina (3 g) kako bi izbacili toksine koje je potjerao jod. Dalje, nastavite uzimati manju dozu, ali kad god osjetite glavobolju pauzirajte dva dana i uzimajte sol.

Što bih vam ja savjetovala?

  • Prije suplementacije izmjerite jod u 24 satnom urinu
  • Jedite hranu koja je bogata sa jodom

Da li ste čuli za motar?

Da li ste čuli za motar (morski kopar, petrovac, trava sv. Petra…)? Raste iz kamena posvuda po našim plažama.

Zamislite!
Samo ga treba ubrati!
(U Francuskoj ga možete kupiti na tržnici).

Skuhajte ga sa blitvom ili dodajte salati!
Predivno miriši. Po jodu.

Autor: Meri Bura, dr. med.
Holistički centar Mulier

Foto by: zdravljeipriroda.com

Share this Post