jod

Jod: Mineral za odlikaše! 1.dio

Od joda se postaje pametniji, inteligentniji. Tako kažu. Ako smatrate da su Japanci najinteligentniji narod, onda je to djelomično i zbog toga što jedu puno joda.

Smjernice za dnevni unos joda u Europi i u SAD je 150-300 mcg joda dnevno, dok Japancima sugeriraju da to bude preko 5mg, a redovito u praksi jedu i do 14 mg.

JOD JE PAMETNJAKOVIĆ KOJI SVE ZNA

Nadoknađivanjem joda mogu se riješiti svi problemi s reproduktivnim organima: neplodnost, izostanak ovulacije, manjak libida, nemogućnost iznošenja trudnoće do kraja. Jod je pametnjaković koji sve zna, onaj koji govori drugima što da rade, pa tako ako ga ima dovoljno u tkivima, on navodi estrogen da djeluje na ciljna tkiva (grudi, maternica, jajnici…) što može biti od velike važnosti za žene koje imaju problem sa začećem.

Dr David Brownstein, autor knjige “Iodine-why you need it, why you can live without it”, kaže da jod značajno utječe na sva cistična tkiva, a to su dojka, prostata, štitnjača. Dalje navodi da je dovoljno popiti jednu kap Logolove otopine (5% joda I 10% kalijevog jodida u vodenoj otopini, 5,54 mg joda) u prvom stadiju raka ili fibrocistične bolesti dojke da bi se spriječio daljnji razvoj bolesti.

NIJE SAMO TO…
Grčevi u mišićima, hladne ruke i stopala, loša memorija, suha koža koja se ne znoji kad osobi postane čak i jako vruće, opadanje kose, ispucali nokti, depresija mogu se izliječiti sa jodom.
Zar vas ovi simptomi ne podsjećaju na simptome hipotireoze?
Zar u hipotireozi ne dolazi do deterioracije mentalnih sposobnosti, memorije, raspoloženja?

No, studije o suplementaciji  jodom su kontradiktorne, a  statistika nedosljedna i necjelovita kakva samo ona može biti! Dobiveni rezultati su nejasni, jer istraživači nisu uključili sve važne parametre koji mogu utjecati na rezultat. Ajmo biti realni, to nije ni moguće.

Značajna karakteristika joda jest i da uklanja iz organizma teške metale poput florida, žive, aluminija, a posebno je važno da uklanja brom (element iz iste skupine u periodnom sustavu, pa prema tome i vrlo slićkih karakteristika), koji se vezuje na njegove receptore u njegovu nedostatku. To može biti još jedan od uzroka smanjene funkcije štitnjače!

Dr David Derry rekao je da je jod najbolji antibiotik i antivirotik!
S obzirom da većina bolesti ili započinje ili se nastavlja s upalama koje uzrokuju bakterije i virusi, onda je ovo značajna informacija. Naime, svakih 17 minuta krv prolazi ponovo kroz štitnjaču i ako ona ima dovoljno joda, bakterije i virusi će biti uništeni.

Nastavak slijedi idući tjedan i u njemu će biti opisano doziranje…

Autor: Meri Bura, dr. med.
Holistički centar Mulier

Foto by: matrixworldhr.files.wordpress.com

Share this Post