Jasni znakovi da ti je potrebna detoksikacija

Jasni znakovi da ti je potrebna detoksikacija

Naše tijelo je svakog dana izloženo različitih toksinima – iz hrane, vode i zraka. Koliko god se trudila da živiš zdravo, nakon nekog vremena dolazi do skupljanja toksina u tijelu što rezultira nadutošću, lošim tenom, manjkom elana i naglim promjenama raspoloženja. Donosimo ti pet sigurnih znakova da je tijelu potrebna detoksikacija.

Nagle promijene raspoloženja

Stres je “ljepilo” za toksine koji slabe organizam do te mjere da dolazi do spuštanja energije u tijelu, zbog čega se pojačavaju osjećaji straha, nervoze, ljutnje i ljubomore.

Savjet: Nauči se opustiti – ovo je najdostupniji i najjeftiniji lijek protiv stresa, priušti svom tijelu tijekom dana barem tri puta po deset minuta mira. Doskoči lošim navikama u stresnim trenucima i umjesto kave i cigarete posegni za čajem i svježim voćem.

Nadutost

Užurbani dnevni ritam tjera nas da posežemo za nezdravim zalogajima, pa nataloženi šećeri i masti u kombinaciji sa stresom usporavaju metabolizam i uzrokuju lošiju probavu i nadutost. U ovom slučaju pate crijeva koja ne obavljaju svoju primarnu funkciju apsorpcije hranjivih tvari, što uzrokuje lažni osjećaj gladi, koja rezultira prejedanjem i, naposljetku, manjkom energije.

Savjet: U svakodnevnu prehranu uvrsti što više sastojaka koji eliminiraju toksine iz organizma, poput jabučnog octa, limuna, zatim jedi svježe voće i povrće, cjelovite žitarice i pij čajeve od koprive, maslačka i breze.

Manjak koncentracije

Tihi pokazatelj zatrovanosti tijela toksinima koji izaziva burne reakcije je pad koncentracije usred kojeg ne samo da gubimo volju za radom, nego nas dovodi i do panike, a time se situacija dodatno pogoršava.

Savjet: Tijelo je poput kompjutera kojem s vremena na vrijeme treba “restart”, a mi ga ne osluškujemo da vidimo da li će doći do blokade. Nauči prepoznati jasne simptome koje ti tijelo šalje i priušti mu odmor bilo koje vrste – vježbanjem, boravkom u prirodi, druženjem i povećanim unosom minerala.

Loša kvaliteta kože

Miteseri, akne, masna koža, ispucani kapilari … sve su to posljedice toksina koji sprječavaju prolazak nutrijenata kroz epidermu kože, što dovodi do začepljenja pora.

Savjet: Napravi piling, stavi masku za čišćenje kože, potom onu za hidrataciju. Pij puno vode i čija i dobro se naspavaj.
Autor/Photo by: zdravakrava

 

Share this Post