kolagen

Istina o kolagenu: Mladost dolazi iznutra

Iako beauty tretmani i poznati kozmetički brandovi naveliko hvale i naglašavaju koristi kolagena, prave koristi kolagena dolaze unutar tijela, a ne vanjskim apliciranjem tijekom tretmana ili nanošenjem kreme.

Kolagen je jedan od naj obilnijih proteina u tijelu i sadržan je u našoj kosi, koži i noktima. Tehnički, riječ je o polipeptidu koji sadrži kombinaciju aminokiselina kao što su prolin i glicerin, a nalaze se u svakom vezivnom tkivu u tijelu, uključujući i vitalne organe.

ŠTO JE KOLAGEN?

Kao što smo već naveli, kolagen se sastoji od aminokiselina poput glicerina, prolina, hidroksiprolina i arginina a u prirodi se nalazi isključivo u tkivu životinja, naročito u području kostiju i vezivnih tkiva.

Kolagen je odgovoran za davanje elastičnosti koži, kosi snagu i vezivnim tkivima sposobnost da vežu. Zapravo, kolagen čini 30% svih proteina u tijelu, pritom uzevši u obzir da je 70% proteina organizma- ljudska koža.

Prirodna proizvodnja kolagena tijela smanjuje se s godinama, a mnogi faktori modernog načina života(stres, loša prehrana) također potiču smanjenje proizvodnje kolagena i sposobnost tijela da ga proizvodi.

KAKO KOLAGEN KORISTI KOŽI

Iako je kolagen ‘odgovoran’ za ljudski organizam u potpunosti, njegova najveća dobrobit odnosi se na zdravlje i vitalnost ljudske kože. Naime, s godinama naš epidermalni (vanjski) sloj kože gubi elastičnost. Tada se javljaju bore. Dobra je vijest da ove promjene izgleda nisu nepopravljive. Naime, placebo istraživanje završeno prošle godine pokazalo je kako su žene koje su uzimale peptid kolagen hidrolizat redovito tijekom 8 tjedana, uočeno smanjenje bora za čak 20%.

Nakon 8 tjedana konzumacije, rezultati su bili još bolji.

ŠTO TO ZNAČI?

Ova nam studija ukazuje da je konzumacija kolagena kao dodatna prehrani pomaže tijelu da samostalno poboljša proizvodnju kolagena. Isto tako, pokazalo se sa konzumacijom kolagena poboljšavamo elastičnost i vlažnost kože, koje se također smanjuju starenjem. Kako prenosi portal wellnessmama.com, kolagen se također pokazao izrazito korisnim i u vidu regulacije hormona, probave i zdravlja kostiju.

Autor: Wellness.hr

Share this Post