lijekovi i hrana

Interakcija lijekova i hrane

Rizik interakcije nekih lijekova nije ograničen samo na biljne pripravke već i na hranu. Određene namirnice mogu komunicirati s lijekovima i tako im smanjiti ili pojačati djelovanje, što može biti rizično po zdravlje.

Sirevi – poput brie, parmezan, cheddar i roquefort kao i kiseli kupus, mahune, neke vrste piva, crno vino, feferoni i prezreli avokado trebaju izbjegavati ljudi koji uzimaju MAO inhibitore tj. antidepresive, jer mogu uzrokovati potencijalno koban porast krvnog tlaka.

Sok od grejpa ima interakciju i šteti kada se uzima  s blokatorima kalcijevih kanala (lijekovi protiv aritmije), lijekovima protiv kolesterola, antidepresivima, estrogenima, oralnim kontraceptivima i lijekovima protiv alergije. Grejp mijenja način na koji se u tijelu metaboliziraju lijekovi u jetri.

Sok od naranče ne treba konzumirati s antacidima (lijekovi protiv viška želučane kiseline) koji sadrže aluminij. Narančin sok povećava apsorpciju aluminija. Sok od naranče i mlijeko treba izbjegavati prilikom uzimanja antibiotika, jer smanjuju učinkovitost antibiotika.

Mlijeko također ne treba uzimati uz antibiotike jer im smanjuje učinak, kao ni sa laksativima, jer im povećava učinak.

Velike količine zobi i drugih visoko-vlaknastih žitarica ne treba jesti pri uzimanju kardiotonika (lanitop, digoksin). Previše vlakana može ometati apsorpciju lijeka, i njegovu učinkovitost. Međutim, ne preporuča se prestati jesti žitarice naglo, jer se može desiti da ista doza digoksina bude previsoka za organizam. Dakle smanjite postepeno unos žitarica ukoliko uzimate kardiotonike – lijekove za jačanje srčanog mišića.

Lisnato zeleno povrće, sadrži visoke u vitamina K, te ga ne bi trebalo konzumirati u velikim količinama, ukoiko uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi..

Pića s kofeinom štete ukoliko uzimate lijekove za astmu. Čak i kada uzimate oralne kontracpetive ne pijete više od jedne šalice kave na dan i izbacite pića koja sadrže kofein.

Meso na žaru može dovesti do problema za one koji uzimaju lijekove za astmu jer sadrži teofilin, kemijski spoj koji nastaje kada se meso peče na roštilju.

Hrana bogata mastima se ne preporuča kada uzimate antiupalne i lijekove protiv artritisa jer može izazvati oštećenja bubrega, kao i pospanost.

Alkoholna pića imaju tendenciju pojačavanja djelovanja lijekova poput: benzodiazepina, antihistaminika, antidepresiva, antipsihotika, lijekova za opuštanje mišića, opojnih droga ili bilo kojeg lijeka sedativnog djelovanja.

Znate li da antioksidans beta-karoten pojačava negativan učinak alkohola na jetru?

Autor: wellness.hr

Share this Post