INDIJSKI MASALA CHAI – ČAROBAN NAPITAK

INDIJSKI MASALA CHAI – ČAROBAN NAPITAK

Napitak koji će vas osvojiti svojim okusom i mirisom te dobro ugrijati u ove zimske dane, a kada saznate koje sve pozitivne učinke ima na vaš organizam, ljubav je zagarantirana.

Masala Chai predstavlja drevnu ayurvedsku mješavinu začina koja nosi naziv rasāyana. Rasāyana se smatra ljekovitim sredstvom za produljenje životnog vijeka.

Riječ je o čarobnom napitku koji pridonosi smirivanju i revitalizaciji organizma, povećanju koncentracije i energije, ravnoteži tjelesnih funkcija, borbi protiv mikroorganizama te ublažavanju simptoma mnogih kroničnih bolesti kao što su visoki krvni tlak, masnoća u krvi, dijabetes tipa II i ostalo.

Tajna je u mješavini “Velike šestorke”, šest prirodnih začina, a to su redom: zeleni kardamom, cimet, crni papar, klinčić, đumbir i zvjezdasti anis od kojih svaki sam za sebe donosi mnoge blagodati.

Aromatičan zeleni kardamom na prvu privlači svojom aromom, a vrlo brzo zagrije i ostala osjetila. S obzirom na to da potiče izlučivanje urina te rad jetre i bubrega djeluje kao diuretic te tako pridonosi prirodnoj detoksikaciji, a najpoznatiji je njegov pozitivan utjecaj na funkciju probave.

Cimet, jedan od najstarijih poznatih začina, u mnogim se tradicijama svijeta koristio u medicinske svrhe, posebno u ayurvedi. Zbog svog pozitivnog učinka na mnoge bolesti, u jednom razdoblju se čak smatrao vrijednijim od zlata. Masali daje crvenkastu boju te specifičan slatkast okus no u Chai se prvenstveno dodaje zbog svojih jakih antioksidativnih i protuupalnih svojstava. Pomaže kod gastritisa, povišenog kolesterola, gljivičnih i bakterijskih infekcija, a najviše se iskazao u borbi protiv dijabetesa tipa 2.

Uz sol, jedan od najpoznatijih začina na svijetu, crni papar, Chai-u daje okus oštrine i utječe na pozitivno djelovanje svih ostalih sastojaka. Pridonosi bržem radu metabolizma, boljoj probavi i većoj iskoristivosti hrane.

Aromatičnog, toplog i oporog mirisa te slatkasto trpkog i jakog okusa uz spomenute začine savršeno se uklapa klinčić. Provjereno je njegovo protuupalno djelovanje, smiruje probavne smetnje, ublažava bol blagim anestetskim učinkom te olakšava iskašljavanje.

Đumbir je u cijelom svijetu poznat zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima. U Masali svojim prisustvom utječe na zagrijavanje tijela i povećanje koncentracije te uz papar pridonosi ugodnom okusu oštrine. Pomaže kod prehlada i grlobolja, ali i smanjuje menstrualne bolove te bolove u mišićima.

U 17.stoljeću u Europu dolazi začin zvjezdastog oblika pod nazivom zvjezdasti anis. Njegova jaka ljutkasto slatkasta aroma popularna je i omiljena za vrijeme blagdana. Zahvaljujući svojstvima razgradnje sluzi dobra je pomoć kod kašlja, astme i bronhitisa dok njegovo ulje smanjuje reumatske bolove.

Svi spomenuti začini naposljetku se miješaju s crnim čajem, koji potječe iz iste biljke kao i zeleni čaj, latinskog naziva Camellia sinensis, a razlikuju se po postupku dobivanja. Neke od dobrobiti crnog čaja su bogatstvo antioksidansa, smanjenje rizika raka, pomoć kod bolova u želucu te ublažavanje glavobolje, ali i poboljšanje mentalnih sposobnosti, održavanje budnosti i uklanjanje stresa.

Isprobajte jednostavan recept uz pomoć kojeg već ove zime možete uživati u šalici ove čarobne mješavine.

 Potrebni sastojci za dvije šalice Chai-a:

Zeleni kardamom – 2 mahune

Cimet – 1 štapić razbijen na manje dijelove ili jedna žličica cimeta u prahu

Crni papar – 1/8 žličice svježe mljevenog papra

Klinčić – 4 komada

Đumbir – ¼ žličice đumbira u prahu

Zvjezdasti anis – 1 zvjezdica

+

Voda – 3 šalice

Mlijeko – ½ šalice

Šećer u granuloma – 2 žlice

Crni čaj – 2 velike jušne žlice

 Upute po koracima:

  1. Sve krupne začine (kardamom, cimet ako je u štapiću, klinčić, anis) sameljite.
  2. Začine promiješajte s vodom i zagrijte dok voda ne prokuha.
  3. Nakon toga, maknite s plamena, poklopite i pustite da odstoji 5 minuta.
  4. Zatim dodajte mlijeko i šećer i ponovno zagrijte dok ne zavri.
  5. Zatvorite plamen, dodajte crni čaj i pustite da odstoji 3 minute.
  6. Dobro promiješajte i ocijedite.

Uživajte.

Autor: Laura Pulić

 

 

Share this Post