igre srca

Igre srca: Je li vaš partner emocionalno nedostupan?

Kada uđete u odnos s osobom koja vam je zaista posebna, želite cijelu sebe dati u tu vezu. Želite karte staviti na stol i krenuti glavom kroz zid. Naravno, očekujete i da druga osoba postupi isto…

Već i ptice na grani znaju da je za dobru, dugotrajnu i kvalitetnu vezu potrebno podjednako truda s obje strane. No, kada tvoj partner drži emocije ‘pod kočnicom’ te ih nevoljko dijeli s tobom, a još manje i još teže brine o tvojim emocijama, onda dolazi do osjećaja izdaje, nepovjerenja, zbunjenosti…

IT TAKES TWO TO TANGO…

Ako sumnjaš u emocionalnu nedostupnost svojeg partnera, ovi će ti znakovi pomoći da budeš sigurna….

  1. Ne možeš ga pročitati u potpunosti

Emocionalno nedostupne osobe iscrpit će te promjenama raspoloženja. Jedan dan žele ozbiljnu vezu, drugi se više ne javljaju. Takve osobe jako zbunjuju- pitaju puno pitanja o tebi, no nisu voljni dati tebi odgovore na ista pitanja. Zato se u jednom trenu čini da žele dublju vezu, no već u sljedećem bježe od vlastite ranjivosti. Nikad zapravo ne uspijevaš dobiti jasnu sliku njihovih namjera, što frustrira i zbunjuje.

  1. On je već u ozbiljnoj vezi

Interesira te netko tko je zauzet? Osoba koja te interesira možda i jest za tebe, no u ovom trenutku zaista nije. Budeš li inzistirala na tom odnosu, i ta će te osoba vidjeti u krivom svijetlu, pa su ti šanse da se u budućnosti ostvari odnos, još manje. Iznimka su otvorene veze, no u pravilu, zauzet muškarac ne može donijeti ništa dobro. Kreni dalje!

  1. Tvoji osjećaji su mu nebitni

Nikad te ne pita kako se osjećaš, te redom ispunjava samo svoje želje. Svijet se vrti oko njega i on jednostavno ne vidi tuđe potrebe. Ipak, kada je čovjek zaljubljen, prirodno dolazi i briga prema svojoj ljubljenoj, prema partnerici. Ako to nije slučaj, riječ je o emocionalno nedostupnom partneru.

TEHNOLOGIJA IM JE ‘PRIJATELJ’

  1. Ne zanima ga upoznati te

Emocionalno nedostupna osoba na ljude gleda kao na objekte, kojima manipulira sebi u korist. Zapravo su svi potencijalni pijuni njegove igre, a ljudskim srcima igraju se točno onako kako njima odgovara u određenom trenutku. Ovdje nije riječ o zlobi, već o nedostatku emocija, čega je emocionalno nedostupna osoba često nesvjesna.

Kako prenosi portal powerofpositivity.com, oni su majstori manipulacije i šampioni vlastitih igara. Interes će isključivo pokazati za seksualnu komponentu odnosa, a dublji odnos neće ni pokušati izgraditi. Kao prijatelj, ovakva će osoba fokus u razgovorima staviti na banalnosti te pokušati izbjeći ‘teške teme’. U velikom postotku nedostatak emocija uzrokuje neka vrsta psihičkog ili fizičkog maltretiranja i zlostavljanja u djetinjstvu, a kao posljedica se duboko u osobi ukorjenjuje strah od emocija, jer emocije donose i bol.

  1. Uvijek osjećaš da nešto nedostaje

Uvijek želiš da pokaže više, da kaže više, da ti da više… No, to se nikada ne dogodi. Postoji određena doza misterije i frustracije koja postoji u tvojoj vezi. Tvoj partner ne daje ti priliku da ga upoznaš, da ga uključiš. Upravo suprotno, isključuje te i udaljuje od sebe.

  1. Ne vole razgovarati ‘oči u oči’

Emocionalno nedostupne osobe izbjegavat će kontakt očima kada razgovaraju uživo, no oni mnogo radije šalju poruke, emailove ili razgovaraju telefonom. Zašto? Tehnologija ih čini sigurnijima. Naime, ona stvara virtualnu barijeru, pa imaju osjećaj da se na taj način manje moraju ‘otvoriti’. Tako će na sve načine nastojati izbjeći sastanak, izmišljajući svakakve izgovore koji su dugoročno prilično frustrirajući i bolni za osobu s druge strane.

  1. Djeluju hladno, bezosjećajno i daleko

Tvoj se emocionalno nedostupni partner ili prijatelj neće nikada približiti onoliko koliko bi ti to možda htjela, jer njemu svaka ranjivost predstavlja prijetnju. Ovakva je osoba često postala takvom zbog nekog lošeg oblika ponašanja kojeg je trpjela u najranijoj dobi. Iz tog razloga, ona će se hladnoćom i distancom braniti od izdaje i boli.

Autor: Wellness.hr

Share this Post