rast kose

Hrana koja pomaže rast kose

Ako želite potaknuti zdrav rast kose, evo nekih od najvažnijih hranjivih tvari kojima ćete dati prioritet u svojoj prehrani. Ovdje bismo također trebali reći da rastu kose najviše pomaže pravilna njega i redovna higijena kose.

Proteini

Vaša kosa je građena od proteina keratina. Keratin se, kao i svi proteini, sastoji od jedinstvene mješavine aminokiselina — prvenstveno cisteina, prolina i glicina. Da biste se nasitili proteinima i aminokiselinama, možete jesti stvari poput peradi, nemasnog mesa i ribe (ako konzumirate životinjske proizvode), kao i slanutak, leću, zob i grah (za vegetarijance i vegane među nama).

Također možete uzeti nadopunu organizma uzimajući proizvode s proteinima i kolagenom. Iako kosa ne sadrži kolagen (kao što to sadrži koža), kolagenski peptidi mogu vašoj prehrani osigurati više aminokiselina. Te se aminokiseline zatim mogu pretvoriti u keratin kako bi se formirala zdrava kosa još u folikulu.  Kolagen osim toga, može podržati zdravlje vlasišta i zaštititi od iritacije folikula

B vitamini

B vitamini, poput biotina (B7)  i niacina (B3), mogu pomoći u potpori rasta kose podržavajući proizvodnju stanične energije  i uklajanjem slobodnih radikala. Čini se da biotin posebno pomaže u proizvodnji keratina .U jednoj maloj studiji, žene su izvijestile da su imale bolji rast kose kada su uzimale biotin, za razliku od onih koje su uzele placebo. Nedostatak biotina je povezan s gubitkom i lomljenjem kose.

Unos biotina možete povećati konzumirajući meso (najviše ga ima u iznutricama-jetri), ribu, jaja, sjemenke, orašaste plodove i određeno povrće (batat, brokula i špinat), kao i uzimajući suplemente.

Vitamin D

Čak je i sunčeva svjetlost povezana sa zdravom kosom. Smatra se da je vitamin D jedan od vitamina topivih u mastima potreban za stvaranje i podržavanje zdravog funkcioniranja folikula dlake. Osim toga, istraživanja pokazuju da ljudi koji imaju nisku razinu vitamina D – pate od opadanje kose. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdila uloga vitamina u rastu kose, ali prilično je očito da nedostatak može utjecati na općenito zdravlje kose.

Nekoliko namirnica prirodno sadrži vitamin D, kao što su gljive shiitake i šampinjoni, skuša, losos, sardine i jaja – ali je teško konzumirati ih u dovoljno velikim količinama da zadovoljite vaše prehrambene potrebe za vitaminom D. Stoga su suplementi vitamina D rješenje za optimalnu razinu vitamina D u organizmu.

Share this Post