cvjetaca i riba

Hrana koja pomaže: Cvjetača i riba čuvaju od moždanog udara

Uz svakodnevni “brain fitness” ili fitness za mozak koji smanjuje rizik od moždanog udara, pomoći će i pravilna prehrana – plava riba, maslinovo ulje, tamna čokolada…

Nikako ne smijemo pustiti mozak da se ulijeni i ne mora rješavati nove zadatke jer rutina ‘ubija’ svježinu moždanih funkcija. Zato mozak treba stalno poticati i ‘vježbati’, dajući mu nove zadatke. Ti poticaji mogu biti nešto sasvim jednostavno, potpisivanje suprotnom rukom, ili kopčanje gumba lijevom rukom, govori neurologinja Vida Demarin.

BRAIN FITNESS

Takvih tzv. brain fitness zadataka ima mnogo i važno je izabrati i vježbati ono što nam se najviše sviđa, od rješavanja križaljki, rebusa i sudokua do učenja novih znanja, jezika, igranja šaha, bridža i slično.

Jer što više novih zadataka dajemo mozgu, to će nas bolje služiti, bez obzira na godine koje prolaze. Važan je i pozitivan stav prema životu, što manje stresa, redovita tjelesna aktivnost i mediteranska prehrana. Određene namirnice ne samo da hrane nego mogu i prevenirati nastanak oštećenja i očuvati zdravlje mozga, pa je tako dokazan i blagotvoran i preventivni učinak mediteranske prehrane na pojavu cerebrovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti, nekih vrsta tumora, debljine i šećerne bolesti.

MEDITERANSKA PREHRANA

Mediteranska prehrana djeluje blagotvorno na stijenke krvnih žila, poboljšavajući njihovu elastičnost svojim utjecajem na stanice u stijenkama krvnih žila.

U mediteranskoj prehrani dominiraju nezasićene masti – ulja, pogotovo maslinovo ulje, mnogo voća i povrća, namirnice bogate neprobavljivim biljnim vlaknima te mnogo ribe u prehrani, pogotovo plava riba.

Smanjenje ukupnog rizika za moždani udar zabilježeno je pri konzumiranju ribe jedanput na tjedan. Više od pet ribljih obroka na tjedan umanjuje rizik od moždanog udara za 1/3. Kod starijih je uz tunu ili ribu koja nije pržena zabilježena niža učestalost infarkta i abnormalnosti bijele tvari na MR snimkama mozga – kaže nam Vida Demarin.

Nizozemsko istraživanje pokazalo je da su jabuke, kruške, cvjetača, krastavaci i čičoke bogati vlaknima i kvercetinom te da smanjuju rizik od moždanog udara za čak 50 posto.

NEKA VAM NA TANJURU BUDE ŠTO VIŠE NAMIRNICA RAZLIČITIH BOJA JER ĆE MOZAK VIŠE UŽIVATI

 Namirnice koje su još odlične za mozak su losos, zeleno lisnato povrće poput salate i kelja, brokula, avokado, bobičasto voće te grahorice i integralne žitarice zbog mnoštva vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa – kaže Vida Demarin.

KRATKO ODSPAVAJTE I ODMORITE SE

Dok spavate, vaš mozak sortira, objedinjuje i pohranjuje informacije i sjećanja akumulirana tijekom dana. No samo šest minuta sna jednako je vrijedno koliko i spavanje noću za kratkoročno prisjećanje, prema njemačkom istraživanju. A odmor od 90 minuta sna pokazao se kao način ubrzavanja procesa koji pomažu mozgu uskladiti dugoročne uspomene.

OKREĆITE OČI U SVIM SMJEROVIMA

Kako biste lakše zapamtili nešto bitno, pomičite oči u dva suprotna smjera (gore-dolje ili lijevo desno) 30 sekundi. Zašto? Ova mala vježba pomaže združiti dvije polutke mozga, kako kažu znanstvenici s Manchester Metropolitan Universityja u Engleskoj. Kad obje moždane polutke dobro komuniciraju, bolje i lakše primate određene vrste informacija.

ZIDNE TAPETE

Da biste se maknuli s “autopilota”, uvedite nove stvari koje će pokrenuti mozak i kreirati nove neuronske putove i veze. Mijenjajte okolinu svaki dan, od rute do posla, zaslona na računalu, koji možete mijenjati i svaki sat, do tapeta na zidu, koje možete promijeniti povremeno.

ZAPAMTITE RIJEČI NOVE PJESME

Odaberite jednu pjesmu sa stihovima u kojoj ćete uživati a čije stihove ne znate. Poslušajte pjesmu onoliko puta koliko je potrebno da zapišete sve stihove. Zatim naučite pjevati stihove uz pjesmu. Nakon što ste naučili stihove napamet, odaberite novu pjesmu! Zašto? Razvijanje boljih navika pažljivog slušanja pomoći će vam u vašem razumijevanju, razmišljanju i sjećanju. Učenje i pamćenje stihova pjesme zahtijeva fokusiranu pažnju i aktivnu memoriju.

TOP 5 NAMIRNICA KOJE ČUVAJU CIJELI MOZAK

  1. Mediteranska prehrana – jedenje plave ribe, maslinova ulja, povrća i voća povezano je s nižom stopom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, te smanjenom pojavom Parkinsona i Alzheimera.
  2. Tamna čokolada –Jedući je, aktivira se dio vašeg mozga koji izlučuje dopamin, važnu kemikaliju u mozgu. Taj dio mozga omogućava učenje i pamćenje, a pomaže zadržati vaš mozak u formi.
  3. Borovnica – Ako redovito jedete borovnice ne samo da potičete pamćenje nego može obnoviti sjećanja, a neka su istraživanja pokazala i da ove plave bobice potiču bolju koncentraciju.
  4. Riba –Riba ima blagotovoran učinak na cerebrovaskularne bolesti i smatraju je jednim od najvrednijih izvora proteina koji sadrže nezasićene masne kiseline, omega-3 masne kiseline te vitamine D i B.
  5. Čaša crnog vina –Želite li poboljšati rad mozga i kognitivne funkcije, uživajte u orašastim plodovima, tamnoj čokolodi s više od 70 posto kakaa, zelenom čaju ili popijte čašu crnog vina nakon obroka.


Autor: 24sata.hr

Share this Post