ulje za masazu

Do it yourself: Homemade ulje za masažu

U današnjem komercijaliziranom svijetu, sve više su na cijeni ‘homemade’ prirodni pripravci, ne upakirani i proizvedeni samo uz pomoć vlastite dvije spretne ruke. Evo kako i doma možete izraditi odlično ulje za masažu…

PRIRODNO MASAŽNO ULJE

Svaka (dobra) masaža kreće odabirom još boljeg ulja. Tako smo tijekom pisanja ovog članka za savjet pitali Wellness terapeute lovranske Wellness Akademije, koji su nam jednoglasno odgovorili: za masažu je najbolje koristiti prirodno ulje badema. Ipak, postoje brojni načini na koji možete, a ovisno o vrsti masaže, prilagoditi njegu i ulje tipu tretmana.

BAZNO ULJE

Nekoliko je osnovnih opcija kod odabira baznog ulja, a mi ćemo ih izdvojiti nekoliko:

BADEMOVO ULJE: spomenuli smo ga odmah na početku kao osnovu svake masaže, a evo i zašto. Riječ je o odličnom odabiru koji dobro reagira na gotovo svaki tip kože, gotovo je bez arome, odlično se razmazuje i bogato je vitaminom B. Ipak, upozoravaju se pojedinci s alergijom na orašaste plodove da se savjetuju s liječnikom prije apliciranja bademovog ulja na kožu.

ULJE SJEMENKI GROŽĐA: odličan izvor vitamina E, i još bolja opcija za pojedince koji ne smiju koristiti bademovo ulje.

FRAKCIONIRANO KOKOSOVO ULJE: tekuće na sobnoj temperaturi, gotovo bez arome, ne zatvara pore kao što je slučaj kod nerafiniranog kokosovog ulja. Odličan izbor!¨

ULJE JOJOBE: Sastav ulja jojobe vrlo je sličan sastavu sebuma, pa odlično navlažuje i lako se upija. Jedina negativna strana jest činjenica da je skuplji od ostalih navedenih ulja.

BILJE I ETERIČNA ULJA

Imate li vremena, pomiješajte bazno ulje s kombinacijom bilja pogodnog za njegu kože, kako bi se ulju dodala aroma.  Iako je najbolji način za infuziju onaj- solarni, taj proces traje 2 do 4 tjedna. Ako nemate toliko vremena, isti proces možete postići kuhajući sastojke na laganoj vatri. Dodavanje eteričnih ulja također je odličan način da obogatite svoje bazno ulje, koje će to dvostruko vratiti vašoj koži. Ipak, ovdje treba biti oprezan. Nisu sva eterična ulja ‘dobronamjerna’ prema vašoj koži. Eterična ulja zapravo su koncentrati najblagotvornijih sastojaka biljke, pa su, kada se koriste ispravno, njima postiže terapeutski učinak prilikom masaže.

Preporučujemo kombinaciju bilja i eteričnih ulja.

SASTOJCI KOJI SU VAM POTREBNI

250 ml baznog ulja- primjerice, slatko bademovo ulje u koje se ulije ¼ šalice cvijeta kamilice i nevena i skuha. Obije navedene biljke korisne su za kožu i dovoljno nježne da se mogu koristiti i za djecu, mlade i trudnice.

30 ili više kapljica eteričnog ulja (po želji)- primjerice, lavande. Još jednom napominjemo kako je potreban oprez kod korištenja eteričnih ulja na koži.

KAKO NAPRAVITI MASAŽNO ULJE

Ulijte suho bilje u ulje i usitnite ga. Pomiješajte bazno ulje i bilje s eteričnim uljem i lagano miješajte dok ne postignete željenu aromu.

NAPOMENA

Konzultirajte se s aromaterapeutom/kinjom kako biste provjerili sigurnost sastojaka koje ste izabrali za izradu, s naglaskom kod eteričnih ulja.

Autor: wellness.hr

Share this Post