funkcioniranje mozga

Funkcioniranje mozga jako ovisi o tome što smo jeli za doručak

Naš mozak se rastavlja i ponovno sastavlja svaki dan. Mozak će za samo tjedan dana biti sastavljen od potpuno drugačijih proteina – navodi Don Arnold, profesor molekularne i računalne biologije na koledžu USC Dornsife.

U SVOJIM UPUTAMA ZA PREHRANU ŠKOLARACA PREPORUČA:

  1. Jedite obilan doručak, najbolje s puno svježeg voća
  2. Pojedite dobar ručak koji uključuje puni proteina (meso ili riba), po mogućnosti sa salatom od svježeg povrća
  3. Svakodnevno jedite lješnjake, bademe, orahe jer sadrže linoleičku aminokiselinu koja snažno utječe na moždane funkcije
  4. Pročistite svoje tijelo od toksina – jedan mogući način za to je da pijete mnogo vode! Svježa voda reaktivira tijelo, dok ga kava, čaj i gazirana bezalkoholna pića dehidriraju.
  5. Svakodnevno se rekreirajte jer fizička aktivnost omogućuje dobru opskrbu mozga kisikom, poboljšava umrežavanje neurona u malom mozgu koji je odgovoran za pokrete i presudan za usklađivanje misaonih procesa i donošenje odluka. Što je složenija situacija pred nama, veća uloga mozga

Mentalno stanje i razvoj mozga

Mozak je pod snažnim utjecajem emocija i onoga što mislimo. Kao što različita hrana može   potaknuti 70 naših neuroprijenosnika, to  može i mentalno stanje. Molekule emocija pokreću svaki sustav u tijelu

  1. Kada se emocije izražavaju, svi su sustavi ujedinjeni i čine cjelinu.
  2. Kada su emocije potisnute, kada ih se poriče, ili im se ne dopušta da budu ono što bi trebale biti, naši se mrežni putevi blokiraju, zaustavljajući protok prijeko potrebnih tvari koje osiguravaju dobro osjećanje i koje upravljaju i našom biologijom i našim ponašanjem.

Pretpostavlja se da se 98 % cjelokupne komunikacije u tijelu odvija kroz peptidne glasnike/molekule emocija što govori o daleko većoj ulozi emocija u razumijevanju i integraciji pri učenju Candace B.Pert „Molecules of Emotion“.

Pozitivne i negativne misli mogu prouzrokovati velike promjene u  načinu kako mozak prerađuje, pohranjuje i priziva informacije. Emocionalno dobro raspoloženje uzrokovat će da mozak oslobađa endorfine koji potiču tijek acetilkolina, vitalnog neuroprijenosnika, koji daje naredbu za utiskivanje novih iskustava u različite dijelove mozga. Acetilkolin je „Ulje koje omogućuje funkcioniranje stroja za pamćenje. Kad ono presuši, stroj zariba“( R. Koutlak).

Autor: wellness.hr

 

Share this Post