napad panike

Fiziologija napada panike

Robert Sapolski sa Sveučilišta Stanford opisuje dvostruku ulogu neurovegetativnog živčanog sustava, upoređujući ga s pedalama  za gas i s kočnicom u automobilu.

Simpatički dio neurovegetativnog živčanog sustava opisuje kao pedalu za gas, a parasimpatiči kao pedalu za kočenje.

Simpatički živčani sustav je pedala gasa – potiče naša tijela na djelovanje i priprema nas za borbu/bježanje.

Parasimpatički živčani sustav je kočnica. Služi za obnovu sustava, vraćanje tijela u stanje mirovanja.

Kako funkcioniraju simpatički i parasimpatički živčani sustav

Kada se aktivira bilo koji od ovih sustava, stimulira se cijelo tijelo, doživljava “sve ili ništa” efekt. To objašnjava zašto, kada se dogodi napad panike, osoba često osjeća niz različitih senzacija u cijelom tijelu. Simpatički živčani sustav (pedala gasa)  odgovoran je za oslobađanje adrenalina iz nadbubrežne žlijezde.  Kada počne panika, ne završava se tako lako kao što počinje. Uvijek postoji period kada se čini da se anksioznost povećava, nastavlja i nikad ne završava.

Po isteku određenog vremena parasimpatički živčani sustav (pedala kočnice) počinje djelovati kako bi usporio tijek događaja i vratio tijelo u normalno funkcioniranje kada navodna prijetnja nestane.

Baš kao dok vozite u svakom trenutku možete poduzeti samo jednu akciju, ubrzati ili zakočiti.

Glavni cilj vašeg tijela da budete živi i zdravi.

Parasimpatički sustav nas vraća u mirno, opušteno stanje. Možemo ga aktivirati vježbama opuštanja.

Važno je međutim znati da u napadu panike ovaj sustav počinje funkcionirati u određenom trenutku, htjeli mi to ili ne. Tijelo ne može nastaviti stalno  povećavati anksioznost. Dolazi do točke kada je potrebno usporiti tijek događaja.

Ne bojte se da napad panike nikad neće završiti – to nije istina! Panika je jedan od mnogih ugrađenih obrambenih sustava koje tijelo mora preživjeti. Možete učiniti bilo što, nastaviti brinuti i “gurati pedalu gasa” (koja produžava simpatičku aktivnost živčanog sustava), ali na kraju ćete morati usporiti.

Vaše tijelo razumije da zapravo nema opasnosti i podići će vašu nogu s pedale gasa. Vaše tijelo je nevjerojatno pametno – moderna znanost neprestano otkriva nevjerojatne modele inteligencije tijela. Čini se da ljudsko tijelo ima beskonačne načine upravljanja najkompleksnijim nizom funkcija koje uzimamo zdravo za gotovo.

Budite sigurni da je glavni cilj vašeg tijela da budete živi i zdravi.

Share this Post