fizicka aktivnost

Fizička aktivnost i mentalno zdravlje

Evo zašto vaše tijelo i um VRIŠTE za pokretom i kako će vam to pomoći!

Nismo stvoreni da bismo sjedili…

O umu i tijelu se često govori odvojeno, iako su veoma povezani. Stanje našeg tijela utječe na um i obrnuto. Da bi oni funkcionirali u harmoniji i bili u skladu, fizička aktivnost je više nego neophodna. Većina ljudi vježba zbog kondicije i fizičkog izgleda, zanemarujući pritom dobrobiti koje se na ovaj način postižu za psihu.

Istraživanja su pokazala da vježbanje ima bezbroj prednosti na psihičko zdravlje, emotivno, intelektualno, pa i socijalno blagostanje. Kako izgledate utječe na to kako se osjećate, a kada se osjećate dobro, onda možete sve postići.

Utjecaj fizičke vježbe na psihu

Hormonalni balans

Redovnim vježbanjem povećava se nivo dopamina i serotonina u mozgu koji su povezani s poboljšanjem zadovoljstva. Aerobne vježbe povećavaju lučenje endorfina, hormona koji je zadužen za poboljšanje raspoloženja i energije. Vježbanje poboljšava sposobnost uma da izdrži stres i nevolje.

Dobro za ženske probleme

Ako se redovno bave fizičkom aktivnošću, žene neće imati probleme predmenstrualne nervoze ili depresije.

Kvaliteta sna

Znamo koliko je san bitan za mentalno stanje čovjeka. Kada smo odmorni produktivniji smo, svjesniji i fokusirani. Fizička aktivnost pozitivno djeluje na san tako što opušta tijelo i um, smanjujući napetost, a smanjuje se i anksioznost i napadi panike.

Priprema za zrelije godine

Ako niste vježbali, preporuka je da što prije počnete jer ćete sebe osloboditi muka koje dolaze sa zrelijim godinama. Vježbanje utiče na kognitivno funkcioniranje u starijem razdoblju života, razmišljanje, učenje, kreativnost, povećava samopouzdanje i entuzijazam za životom.

Kvalitetniji seksualni život!

Seksualni život je bitan za svakog čovjeka jer se tako oslobađa seksualna energija koja je pokretačka. Kada vježbamo u boljoj smo kondiciji i smanjuje se osjećaj usamljenosti i izolacije, što opet vodi ka tome da se okrenemo partneru, izgradnji kvalitetnog odnosa, a jedna od komponenti ovakvog odnosa je i kvalitetan seks.

Što kada vam nije do vježbe?

Sve teče po rasporedu, vi vježbate, odlazite u teretanu, trčite ali jednostavno dođu dani kada vam nije do toga. U redu je da napravite pauzu, dva do tri dana ako je to vašim mišićima potrebno ali, sve više od toga je zabušavanje.

Zašto?

Ako ste umorni vježbanje ima tendenciju da vas napuni novom energijom. Ako ste zabrinuti, vježbanje može da vam razbistri misli i da bolje promislite o tome. Čak i ako ne možete vježbati, 15-30 minuta šetnje može pomoći čišćenju uma i opuštanju. Možda će biti od pomoći ako slušate muziku u isto vrijeme.