Festival tolerancije u Zagrebu

Festival tolerancije u Zagrebu

Festival tolerancije – Festival židovskog filma Zagreb jedinstveni je filmski festival koji, kroz bogati program koji uključuje filmske projekcije, tematske izložbe, edukacije, diskusije i glazbena događanja ima zadatak širiti istinu i sjećanje na Holokaustu te osvještavanje i usvajanje tolerancije u svakodnevnom životu i vremenu u kojem živimo.

Od svog prvog izdanja 2007., Festival tolerancije bio je i ostao mjesto koje spaja različitu publiku, njeguje različite afinitete i uvjerenja, ali i mjesto na kojem se potiče razmišljanje o drukčijim stajalištima a, od prošle godine, i prakticira otvoreni dijalog o toj i sličnoj problematici.

PODIZANJE SVIJESTI I ZAJEDNIČKO BOLJE SUTRA

Krenuli smo s idejom o podizanju svijesti i održavanju kolektivnog sjećanja na holokaust koristeći ga kao primjer za prenošenje iskustava iz prošlosti no, osluškujući potrebe društva, kako god nas tako i u svijetu, tijekom devet godina Festivala smo se dotaknuli i raznih drugih tema čije osvještavanje može i treba omogućiti zajedničko bolje sutra.

“Tolerancija nije samo moralna dužnost”

Prepoznavali smo i upozoravali na problem rasizma, diskriminacije, ksenofobije, homofobije, govora mržnje, a ove godine bavit ćemo se i problemom migranata i njihove asimilacije.

Naš cilj je educirati mlade i one malo starije, pokazati da nismo svi isti ali i da trebamo znati prihvatiti naše razlike, otvoreno razgovarati o njima i na taj način ostvariti uspješan suživot.

PROBLEM NETOLERANCIJE PREMA DRUGAČIJIMA

Glavna okosnica Festivala tolerancije koji će se pod paskom dvostrukog Oskarovca Branka Lustiga i direktorice Festivala Nataše Popović održati od 8. do 14. travnja, u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, bit će nasljeđe fašizma, pitanje izbjeglica, te problem netolerancije prema drugačijima.

Ta aktualna društvena događanja sve više otkrivaju pojedine socio-kulturne antagonizme pa je potreba za progovaranjem o nepravdama, inzistiranje na dijalogu o svim bitnim i aktualnim pitanjima i suradnji čitave zajednice u borbi protiv diskriminacije svakako jedan od glavnih ciljeva 11. Festivala tolerancije.

Više informacija o festivalu saznajte OVDJE.

 

Autor/Photo by: festivaloftolerance.com

Podijeli s prijateljima