Eliksir ljepote: ulje od sjemenki grožđa

Eliksir ljepote: ulje od sjemenki grožđa

Ulje sjemenki grožđa se koristi u kulinarstvu, ali i kao jedan od glavnih sastojaka brojnih industrijskih i kozmetičkih proizvoda. Ulje od koštica grožđa možete napraviti i kod kuće, koristeći sirove sjemenke grožđa i ručnu mašinu za prešanje.

Svojim snažnim hidratantnim svojstvima, ulje sjemenki grožđa je pravi eliksir ljepote. Spriječava gubitak kose i ima jaka hidratantna svojstva. Ovo ulje ne zatvara pore na licu, hrani i jača kosu, bogato je antioksidansima, masnim kiselinama i vitaminima koji hrane i jačaju kosu.

KOSA

Ukoliko napravite masku sa ovim uljem i nanesete je na kosu, sprečit ćete opadanje kose. Kosa nakon tretmana postaje sjajna i hidratizirana.

LICE I TIJELO

Ako imate problema s miteserima i bubuljicama, ulje iz sjemenki grožđa neće stvoriti problem. Ima anti-inflamatorna svojstva, vlaži, hrani i omekšava kožu lica i tijela, ne iritira i ne zatvara pore. Zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa, ulje sjemenki grožđa stimulira proizvodnju kolagena.

Ovo ulje je odlično za njegu svih tipova kože, a posebno za osjetljivu, dehidriranu i masnu kožu. Koristi se kod problematične kože koja je podložna aknama.

Ulje od sjemenki grožđa se takođe uspešno bori protiv strija i pomaže da se izbegne pojava novih. Pomaže i kod ispucalih kapilara. Takođe, može biti zamjena kremi za oči. Veoma je pogodno čak i za osetljivo područje oko očiju. Razlog je sadržaj masnih kiselina, antioksidansa i vitamina E, koji je jedan od favorita u kozmetičkoj industriji u borbi protiv preranog starenja kože.

Pored toga što vlaži i štiti kožu oko očiju, ulje sjemenki grožđa pomaže kod neutraliziranja tamnih krugova oko očiju.

Autor/Photo by: zenskimagazin.rs

Share this Post