Egzotično voće kaki zbog kojeg ćete pucati od zdravlja

Egzotično voće kaki zbog kojeg ćete pucati od zdravlja

Egzotično voće kaki u nedozrjelom obliku može imati trpki, ali u potpuno zrelom slatki okus poput meda skrivenog u njegovom narančastom mesu. Upravo zbog kupnje u pogrešnom stadiju sazrijevanja te nepoznavanja njegovih blagodati na žalost nije često u našoj zdjeli s voćem. Budući da je dostupan upravo u vitaminima siromašnom jesensko/zimskom periodu, dopustite ovoj narančastoj loptici da vas osvoji mirisom i okusom.

Slatko i ukusno voće kaki koje originalno potječe iz Japana bogato je zdravim nutrijentima kao što su vitamini, minerali i antioksidansi.

Tijekom svake sezone sazrijevanja, voćke mogu mijenjati oblik. Također variraju u veličini od 50-ak do 500 grama. Boja voća varira od svijetlo žute do tamno narančaste. Cijela voćka je jestiva osim sjemenke i peteljke.

Blagotvorna svojstva kaki voća:

  1. Sadrži malo kalorija (70 cal/100 g) i bogat je izvor vlakana.
  2. Obiluje antioksidansima kao što su katekini i galokatekini te zbog kemijskog sastava betulinske kiseline u njemu sadržane, sprečava nastanak tumora. Katekini su poznati po tome što imaju anti-upalno djelovanje.
  3. “Svježi kaki je bombica zdravlja jer sadrži vitamin C, A, kalij, beta karoten, likopen, lutein, zeksantin i kripoksatin”
  4. Svježi kaki sadrži vitamin A, beta karoten, likopen, lutein, zeksantin i kripoksatin. Svi ovi spojevi igraju važnu ulogu protiv slobodnih radikala kisika koji uzrokuju starenje i različite bolesti. Zeksatin je bitan dijetni karotenid, koji se posebno apsorbira u oči gdje služi kao antioksidans za filtriranje svjetla.
  5. Dobar izvor vitamina C
  6. Sadrži mnogo važnih B-kompleksa (B-6). Ovi vitamini pomažu u raznim metaboličkim funkcijama u tijelu.
  7. Svježe voće također sadrži kalij, magnezij, bakar i fosfor.

Odabir i čuvanje

 U trgovini izaberite voće žuto narančaste boje bez udaraca ili posjekotina po njoj. Suhi kaki je također dostupan kao i suhe marelice. Dozrjeli kaki može biti spremljen u zamrzivaču nekoliko mjeseci.

Osim što svježim kaki možete jesti kao jabuku, u suhom obliku odlično obogaćuje kekse, kolače, pudinge, salate i pahuljice.

Autor: zadovoljna.hr

Share this Post