duhovne terapije

Duhovne terapije ‘onda’ i sada

Kako tijelo i um nisu zasebni, jedno ne možemo liječiti bez drugog ili drugim riječima rečeno: tijelo je moguće liječiti putem uma, a um može biti iscijeljen putem tijela holističkim terapijama koje naglašavaju važnost emocija.

Mnoge tradicionalne filozofije i tradicionalni terapijski sustavi razvili su teorije i metode za prevenciju i liječenje bolesti, koje možemo nazvati holističkim, jer su u svojim teorijama promatrale ljudski organizam kao jedinstvo tijela i duha. Budući da su istočne filozofske i religijske tradicije i spoznaje, uvijek bile sklone shvaćati duh i tijelo kao jedinstvo, ne čudi, da se na istoku razvio priličan broj postupaka, za pristup svijesti s tjelesne razine.

Koncept emocije

Najpoznatiji istočni tradicionalni pristupi zdravlju i njihove terapijske metode su akupunktura, Tui na masaža, akupresura, moksibustija, cuping terapija, ayurveda, yoga…. Umjesto koncepta energije koje su te teorije koristile, danas je moguće konceptom emocije opisati teoriju koja efikasnost tih terapija tumači kao nastojanje za pravilan protok ili razinu peptida u stanicama i živčanim čvorovima ili propriceptorima lociranim u blizini zglobova.

Holističke terapije su učinkovit i potpuno neškodljiv način i prevencija bolesti ili jačanje zdravlja.

‘Tjelesna psihoterapija’

Holističke fizikalne metode – masaže/dodir, dobar su način i put do uma i često mogu biti efikasnije ili čak zamijeniti terapiju razgovorom i lijekovima – “tjelesna psihoterapija”. Kako duhovnost mnogi poistovjećuju s religioznošću, možemo naići na mnoga nerazumijevanja, razilaženja i neprihvaćanja tehnika i metoda koje pomažu duhovnom zdravlju, ako ne prihvatimo da je mnogo puteva koji vode prema duhu, i da se ne ‘kose’ s našim osobnim i religijskim uvjerenjima.

Nekada alternativno- danas komplementarno

Kako kažu treneri lovranske Wellness Akademije, holističke tehnike meditacije, disanja, poučavanja, hipnoze i vizualizacije utječu putem nesvjesnog dijela uma na promjene, tj. mijenjaju stanja naše svjesnosti – provociraju dominaciju nesvjesnih obrazaca i preoblikuju naša svjesna stanja u spoznaje i uvide koja nam mijenjaju obrasce ponašanja, navike, stavove i reakcije u smjeru sinkroniciteta i potrebe za povezanosti i sinergijom. Holističke terapije su stoga učinkovit i potpuno neškodljiv način i prevencija bolesti ili jačanje zdravlja.
Sve navedene i mnoge nenavedene teorije, metode i tehnike do sada nazivane alternativnim, danas se sve češće primjenjuju kao komplementarni pristupi zdravlju i bolesti, što znači da bi se u potpunosti integrirale u suvremene znanstveno priznate i djelotvorne pristupe.

Wellness.hr

Podijeli s prijateljima