samoborski fasnik

Doživite Samoborski fašnik

Najiščekivaniji događaj u Samoboru definitivno je tamošnji fašnik, koji  počinje 17. veljače i traje do 28. veljače. Raskošan karneval kojim Samoborčani tjeraju zle sile iz prethodne godine, opraštaju se od zime i otvaraju svoja srca i nadanja nadolazećem proljeću. Samobor je od davne 1885.g. karnevalska metropola ovog dijela Hrvatske. Tih 10-ak dana njegovim ulicama vlada potpuno bezbrižno veselje, pod tisućama se maski krije smijeh i radosna pjesma, a plesom se dočekuje novi život.

No, nije sve ipak tako lagodno, neizvjesnost traje sve do suđenja Fašniku, središnjeg događaja karnevala. Naime, na glavnome se gradskom trgu odigrava predstava u kojoj se sudi Fašniku, krivcu za sve nevolje u protekloj godini. Na njega se iskaljuje sav bijes, tuga i nesreća ljudi. Lutka Fašnika spektakularno se spaljuje na fašnički utorak čime se po prastarom vjerovanju lišavamo svih negativnih utjecaja u sljedećoj godini. Nakon što je Fašnik kažnjen, počinje sveopće veselje koje bi trebalo označiti i cijelu godinu.

POČETAK SAMOBORSKOG FAŠNIKA

Sve je počelo u dvadesetim godinama 19. stoljeća. Rijetki pisani dokumenti iz tog doba pokazuju da se na ulicama tada malenoga Samobora održavalo fašničko veselje, te da su u općinskom magistratu održavao ples pod maskama.

STOLJETNA TRADICIJA

Grad Samobor 29. siječnja 2016. godine postaje ponovno Fašnička republika te brojnim fašničkim događanjima čuva stoljetnu tradiciju ove danas moderne manifestacije.

Samoborski fašnik tradicionalno završava na pokladni utorak osudom Princa Fašnika i paljenjem njegove lutke, kako bi se osiguralo da godina pred nama bude bez negativnih utjecaja.

I ove godine, uz tradicionalni program na Trgu kralja Tomislava, s fašničkom princezom Srakom, Princem, Fiškalom i Sucem, posjetitelje očekuju programi na nekoliko lokacija – program uličnih zabavljača, tabori mjesnih odbora i KUD-ova, poseban program za mlade, radionice za djecu, kao i brojna druga događanja. U svakodnevnim događanjima od jutra do kasnih večernjih sati, očekujemo sudjelovanje više od 3000 djece iz škola i vrtića, 800 članova mjesnih odbora i njihovih alegorijskih kola te 1000 sudionika karnevalskih skupina iz cijele Hrvatske.

KRATKA POVIJEST

U Samoborskom muzeju čuva se zapisnik sa sjednice općinskog vijeća iz 1828. godine, u kojem piše da se tražilo iznajmljivanje dvorane u zgradi vijećnice za fašnički bal, s napomenom da se istu već koristio godinu dana ranije. To je prvi pisani dokument o samoborskom fašniku, iz kojeg je razvidno kako je on održan već 1827. godine. Vjerojatno je održavan i ranije, ali o tome nema pisanih dokaza.

VAŽNE GODINE SAMOBORSKOG FAŠNIKA:

1827 – najstariji pronađeni pisani zapis dokazuje kako je te godine održan fašnički bal u općinskom magistratu
1860 – karnevale počinje priređivati Josip Kompare
1876 – Odbor za karnevalski ophod 26. veljače traži dopuštenje za fašničku procesiju koja neće biti “protiv vlasti”
1880 – slika Josipa Komparea “Hrvatski političari godine 1880.” ušla je u fašničke legende
1904 – izlazi prvi broj lista “Sraka”
1906 – Princ Fašnik postaje živa osoba, koja nastupa na pozornici
1941 – prestanak priređivanja fašnika zbog rata
1966 – obnova fašnika na inicijativu F. Ivanščaka i nastavak izlaženja “Srake”

Autor: croatia.hr/fasnik.com

Photo by: fasnik.com

Share this Post