Ovo su domaći balzami koji se mažu na prsa, a liječe čak i gljivice, hepes i upalu pluća

Ovo su domaći balzami koji se mažu na prsa, a liječe čak i gljivice, hepes i upalu pluća

Mast od češnjaka se može koristiti i kod pojave osipa i hepesa (oralni i genitalni), ali i kod pojave akni.

Zima je pred vratima, a s njom i promjenom vremena stižu i razne zdravstvene tegobe. Kako bi ih spriječili, potrebno je ojačati imunološki sustav, a ako su neugodni simptomi poput kašlja i prehlade već tu, mnogi su u potrazi za raznim prirodnim pripravcima kako bi ih se riješili što prije.

Imamo recepte naših baka za nekoliko masti koji će “izvući” prehladu i zaustaviti kašalj, ali i teže zdravstvene probleme poput gljivica na noktima, herpesa, upale pluća i sl…

Mast s eukaliptusom i limunom

Sastojci:

  • 2 kapi esencijalnog ulja limuna
  • 1 žlica ekstradjevičanskog kokosovog ulja
  • 3 kapi esencijalnog ulja eukaliptusa (za djecu mlađu od 10 godina koristite ulje čajevca)

Priprema:

  1. Pomiješajte sve sastojke, dobivenu mast čuvajte u staklenoj posudi.
  2. Ulje eukaliptusa djeluje protiv štetnih mikroorganizama, olakšava izbacivanje sluzi i otvara dišne puteve, dok cineole, jedan od njegovih altivnih sastojaka, pomaže u liječenju upala gornjih dišnih puteva i olakšava kašalj.

Ljekovita mast od češnjaka

Ako se  mučite s gljivicama na koži ili noktima, mast od češnjaka odličan je izbor za liječenje. Možete je staviti direktno na rane, a ako liječite gljivice na nogama, obucite čarape nakon nanošenja masti. Imajte na umu da je te čarape potrebno baciti nakon toga pa koristite neke stare koje niste imali namjeru nositi nanovo.

Mast od češnjaka se može koristiti i kod pojave osipa i hepesa (oralni i genitalni), ali i kod pojave akni. Još jedna veoma korisna primjena masti od češnjaka jeste mazanje na prsa kako bi se umanjili simptomi prehlade ili upale pluća, dok mazanje ovakvog lijeka na nosnicu može ublažiti sinusne infekcije.

Priprema ove masti vrlo je jednostavna, potrebna su vam samotri sastojka: djevičansko kokosovo ulje, djevičansko maslinovo ulje, i zgnječen svježi češnjak. Pomiješajte tri žlice svakog sastojka i mast je spremna za uporabu.

Autor/Photo by: Linda Draškić

Share this Post