dijeta za cijeli zivot

Dijeta za cijeli život – kako se zdravo hraniti u 40-im?

Stručnjaci za prehranu kažu da su određene promjene prehrane posebno važne tijekom određenih desetljeća vašeg života.  Pročitajte kako bi se trebali hraniti u 40-im da bi u tim godinama ostali zdravi.

Zdrava prehrana u 40-im

Vaš se metabolizam počinje usporavati u 40-ima, što može dovesti do suvišnih kilograma. Štoviše, hormonalne promjene olakšavaju nošenje prekomjerne tjelesne težine.Istodobno, rizik od uobičajenih zdravstvenih problema poput bolesti srca i dijabetesa počinje rasti. Srećom, puno toga možete učiniti da biste izgledali, osjećali se i funkcionirali u najboljem izdanju.

Recite da proteinu. Pomaže vašem tijelu u izgradnji i održavanju mišića. To održava vaš metabolizam obnovljenim, što olakšava postizanje i održavanje zdrave težine. Štoviše, proteini vas čine dulje sitima,  što može kontrolirati vaš apetit. Ciljajte na barem jednu porciju nemasnih proteina iz hrane poput jaja, peradi, ribe, orašastih plodova i graha u svakom obroku.

Jedite puno voća i povrća. Povrće će se pobrinut da unesete dovoljno hranjivih sastojaka za borbu protiv bolesti. Voće je prepuno vitamina i minerala i zadovoljava slatku želju. To vam može pomoći da ograničite količinu dodanog šećera u prehrani. Ciljajte na ne više od 100 kalorija dodanog šećera dnevno ako ste žena ili na 150 kalorija ako ste muškarac.

Ublažite posljedice stresa magnezijem. Razina stresa može vam biti viša u četrdesetim godinama dok usklađujete zahtjeve obitelji i karijere. Ali magnezij je krotitelj napetosti. Niska razina magnezija povezana je s višom razinom stresa. To je možda zato što mineral igra ulogu u više od 300 različitih tjelesnih funkcija, uključujući opuštanje mišića i rad mozga. Većina žena ulazi u perimenopauzu u 40-ima. To može uzrokovati probleme sa spavanjem. A magnezij može pomoći spavanju, a dobar san može smanjiti i stres. Jedite njamanje tri porcije hrane bogate magnezijem dnevno – poput zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova, tamne čokolade, avokada i cjelovitih žitarica.

Izgradite jake kosti kalcijem i vitaminom D. Koštanu masu počinjete gubiti u 40-ima. No uzimanje dovoljno vitamina D i kalcija može usporiti gubitak i smanjiti rizik od osteoporoze. Odlučite se za tri dnevne porcije hrane koja sadrži kalcij, poput mlijeka, lososa, lisnatog povrća i jogurta, te najmanje tri do četiri tjedne porcije hrane bogate vitaminom D, poput obogaćenog mlijeka, žumanjaka i masne ribe poput tune i skuša. Možda ćete htjeti dodati i vitamin D – to treba učiniti s uzimanjem 1000 međunarodnih jedinica (IU) dnevno.

Pijuckajte čaj. Da, čaj bez šećera ima malo kalorija. Redovno pijenje čaja smanjuje rizik od srčanih bolesti.  Jedna studija u Archives of Internal Medicine pokazala je da žene koje su popile najmanje dvije šalice čaja dnevno počevši od 40. godine imaju manji rizik od raka jajnika.

Share this Post