dijeta za cijeli zivot

Dijeta za cijeli život – kako se zdravo hraniti cjeloživotno ?

Stručnjaci za prehranu kažu da su određene promjene prehrane posebno važne tijekom određenih desetljeća vašeg života. Pročitajte kako bi se trebali hraniti u 20-im i 30-im da bi u tim godinama ostali zdravi.

Prehrana u 20-im ili 30-im

Vaš je metabolizam još uvijek na vrhuncu, što znači da vaše tijelo sagorijeva više kalorija nego što će biti kad budete stariji. Ali kalorije ne bi trebale biti jedino o čemu razmišljate. Važno je odabrati prave hranjive sastojke kako biste postavili temelje za cjeloživotno zdravlje.

Uvedite u prehranu  cjelovite žitarice. Bogate su vitaminima B koji potiču energiju. Istraživanja pokazuju da  nekoliko porcija cjelovitih žitarica svakodnevno – smanjuje rizik od bolesti iz bilo kojeg uzroka, posebno od bolesti srca. To je ključno, jer bolesti srca i dalje predstavljaju prvo mjesto uzroka smrti. Zobena kaša, kruh od cjelovitih žitarica i kokice dobri su izvori cjelovitih žitarica.

Uzmite više folata ako planirate postati mama. Ljudi koji unose dovoljno ovog vitamina B smanjuju rizik od rađanja djeteta s određenim urođenim manama. Hrana poput cjelovitih žitarica, špinata, brokule, kikirikija, pšeničnih klica, soka od rajčice i soka od naranče bogata je folnom kiselinom.

Pametne grickalice –  Umjesto čipsa i pomfrita, odlučite se za pistacije ili druge orašaste plodove. Orašasti plodovi sadrže puno zdravih mononezasićenih masti koje pomažu u poboljšanju vašeg “dobrog” HDL kolesterola, a istovremeno smanjuju vaš “loš” LDL kolesterol. To vam može pomoći smanjiti rizik od srčanih bolesti kasnije u životu.

Ograničite unos crvenog mesa. Studija u American Journal of Nutrition otkrila je da žene koje su jele više crvenog mesa u dobi od 18 do 30 godina imaju povećan rizik od povišenog krvnog tlaka kad su bile starije. Bolji izbor uključuje nemasnu perad (poput piletine i puretine), masnu ribu i biljne izvore proteina poput orašastih plodova i graha.

Odlučite se za hranu bogatu željezom. Željezo održava vašu razinu energije visokom i pomaže vam apsorbirati ostale hranjive sastojke. Ako ste žena, važno je unositi dovoljno željeza. Možete ga izgubiti tijekom menstruacije, pogotovo ako je obilna. Težite najmanje jednoj do dvije dnevne porcije hrane koja sadrži željezo. Dobar izbor uključuje  špinat, soju, jaja, leću i  cjelovite žitarice).

 

Share this Post