dijabetes

Dijabetes i mentalno zdravlje

Često zaboravljeni aspekt dijabetesa tipa 2 – je problem mentalnog zdravlja s kojim se pacijenti s ovom bolešću moraju nositi. Srećom, postoje strategije za promjenu načina života i neki prirodni dodaci prehrani koji mogu pomoći pacijentima da se nose sa stresom i depresijom povezanim s dijabetesom.

Dijabetes: um i tijelo

Dijabetes melitus je metabolički poremećaj uzrokovan apsolutnim ili relativnim nedostatkom inzulina. Dijabetes melitus tip 1 obično počinje u djetinjstvu nesposobnošću gušterače da luči inzulin i pravilno regulira šećer u krvi. Najčešći tip dijabetes melitusa je tip 2. Obično počinje u odrasloj dobi, zbog loših životnih navika, a karakterizira ga nedostatak osjetljivosti na inzulin, koji gušterača ne može prevladati.

Dijabetičari imaju na raspolaganju mnoge prirodne i medicinske lijekove kao i vrlo dobre dijete koje pomažu u poboljšanju regulacije šećera u krvi, a smanjuju faktore rizika od zatajenja bubrega, oštećenja živaca, sljepoće i kardiovaskularnih događaja, poput moždanog udara i srčanog udara.

Međutim, mnogi liječnici pristupaju dijabetesu tipa 2, fokusirajući se prvenstveno na hormonalne poremećaje, oštećenje vida, oštećenje živaca, kardiovaskularne probleme i probleme s bubrezima, ali se posljedice mentalnog zdravlja rijetko raspravljaju i ne pomažu onima koji žive s tom bolešću.

Dijabetes tipa 2 utječe na um i tijelo, pa je liječnicima neophodno primijeniti holistički pristup u liječenju dijabetesa.

Problemi s mentalnim zdravljem i dijabetes

Opterećenje mentalnog zdravlja s kojim se suočavaju pacijenti s dijabetesom zabrinjavajuće je. U usporedbi s pacijentima bez dijabetesa, težina depresije i anksioznih poremećaja obično je mnogo izraženija. Kombinacija psiholoških poremećaja i dijabetesa posebno je štetna jer može imati negativan utjecaj na psihosocijalne i medicinske ishode.

Među pacijentima sa dijabetesom tipa 2, primjetno je velik broj depresija. Depresija i anksioznost također mogu dovesti do drugih naizgled nepovezanih zdravstvenih problema. Na primjer, nedavno istraživanje pokazalo je da, u usporedbi sa zdravim ispitanicima, pacijenti s dijabetesom tipa 2 s teškom depresijom i anksioznošću imaju veću prevalenciju gastrointestinalnih simptoma.

Čak postoje specifična osobina ličnosti pripisana dijabetesu tipa 2, poznat kao tip D (uznemirena ličnost). Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 s ličnošću tipa D sve se više osjećaju usamljeno i teže podnose stres.

Kontrola stresa

Iako je jasno da dijabetes tipa 2 povećava vjerovatnost da će oboljeli imati problema s mentalnim zdravljem i da se  teže nose sa svakodnevnim životnim stresom, dobra vijest je da postoje brojne strategije koje mogu pomoći pacijentima da bolje upravljaju svojim psihološkim zdravljem i žive skladan život.

Joga

Jedna od najboljih strategija  za kontrolu stresa je vježbanje joge. Yoga pomaže u izgradnji svijesti o tijelu i vrlo je efikasna u smirivanju nervnog sistema. To je aktivnost u kojoj se izvode brojni položaji koji integriraju tijelo i um.  Prema studiji iz 2011., praksa joge „poboljšava snagu mišića i fleksibilnost tijela; potiče i poboljšava respiratornu i kardiovaskularnu funkciju; potiče oporavak i liječenje ovisnosti; smanjuje stres, anksioznost, depresiju i kroničnu bol; poboljšati obrasce spavanja; te poboljšati opće blagostanje i kvalitetu života”.   

Redovito vježbanje joge može pomoći pacijentima s dijabetesom tipa 2 da imaju manje psihičkih tegoba i bolje upravljanje svojom bolešću.

Druga prednost je potencijalno odsustvo nuspojava, jer se joga oslobađa nuspojava ako se pravilno vježba.

Meditacija

Meditacija je oblik treninga uma, koji pomaže ljudima da usredotoče svoju pažnju na sadašnjost, i ohrabri ih da imaju pozitivan stav prema tom iskustvu. Opravdanje za ovu vrstu aktivnosti potvrđeno je u medicinskoj literaturi, posebno za kronične bolesti poput dijabetesa.  Slična istraživanja pokazala su da učešće u meditaciji može koristi pacijentovoj sposobnosti da se nosi sa simptomima vezanim za dijabetes, pored poboljšanja kvalitete života i dobrobiti.

Korisni dodaci prehrani

Jedan od mojih prirodnih lijekova za dijabetes tipa 2 je mineral krom. Ovaj mineral ima svojstvo povećavanja osjetljivosti inzulina u tijelu. Brojna istraživanja su otkrila da mineral krom može poboljšati učinkovitost lijekova za stabilizaciju šećera u krvi, čime se optimizira kontrola glukoze.

U svakom slučaju, uvijek se trebamo posavjetovati sa zdravstvenim radnikom kako bismo provjerili koji suplementi su najprikladniji za svaku osobu.

 

Share this Post