detoksikacija jetre

Detoksikacija jetre pravilnom prehranom

Detoksikacija prehranom pomaže kada imate: nedostatak energije, glavobolje, stalni osjećaj nadimanja, neredovitu probavu. To su ujedno i  samo su neki od znakova da je organizmu potrebna intervencija u vidu ciljanog programa detoksikacijske prehrane.

Funkcije jetre

Jetra je organ koji je najdirektnije pogođen nepravilnom prehranom, obzirom na mnoštvo procesa koje ona regulira: detoksikacijski enzimski sustav ponajprije se nalazi u jetri, jetra stvara žuč pomoću koje nema probave i razgradnje masti; u jetri se skladište vitamini, ugljikohidrati, masti; regulira se metabolizam masti i kolesterola te proteina.

Ukoliko žuč usporeno ili nedovoljno otječe, poremećena je razgradnja masti, narušava se balans kolesterola, te dolazi do malapsorpcije vitamina, kalcija i željeza u tankom crijevu. Zato je bitno omogućiti i ciljanom detoksikacijskom pravilnom prehranom stimulirati produkciju i otjecanje žuči (pod uvjetom da osoba nema žučne kamence).

Hrana za detoksikaciju jetre

Najviše koristi detoksikacijskom prehranom imaju organi koji su najviše pogođeni toksinima su: jetra, crijeva, koža, bubrezi i pluća, pa se prehrambenim detoksikacijskim namirnicama može detoksicirati i popraviti rad ovih organa.

Detoksikacijska prehrana za jetru treba biti bogata dijetalnim vlaknima topivima u vodi: pektini iz kore jabuke, smokve, šljive, topiva vlakna iz zobi koja snižavaju kolesterol te djeluju na apsorpciju žučnih kiselina. Važna su i vlakna iz graha, soje, lana, te neizostavne brokule i cvjetače koji pozitivno djeluju na razinu glukoze u krvi i uravnoteženu inzulinsku reakciju.

U prehranu je važno uvesti i artičoku čija fitokemikalija cinarin stimulira lučenje žuči, a posebno i brokulu. Brokulu valja pripremati na pari, budući da se vlakna iz brokule vežu sa žučnim kiselinama, koje se tako izlučuju iz organizma te na taj način prirodno reguliraju povišene razine kolesterola. Uz sve navedeno, glukozinolati, visoko korisne fitokemikalije iz brokule jedni su od najboljih aktivatora, neutralizatora i eliminatora toksina iz organizma, ponajprije iz jetre.

Jetra naročito voli „gorko“: artičoke, šparoge, kelj, prokulice, radič, heljdu (kao izvrsnu detoksikacijsku žitaricu), te će se uključivanjem ovih namirnica u prehranu potaknuti i detoksikacija jetre.

Share this Post