debljina uzrokuje karcinom

Debljina uzrokuje karcinom

Oko pola miliona slučajeva karcinoma godišnje može se povezati s problemom prekomjerne tjelesne težine.  “Očekuje se da će broj karcinoma povezanih s pretilošću i prekomjernom težinom rasti u svijetu zajedno s ekonomskim razvojem”, kaže Christopher Wild, direktor internacionalne agencija za istraživanje raka (IARC).

Visoki indeks tjelesne mase povezan je s većim rizikom razvoja karcinoma jednjaka, debelog crijeva i rektuma, bubrega, gušterače, žučnog mjehura, te raka dojke, jajnika i endometrija u menopauzi.

Prema Melini Arnold, koja je vodila istraživanje IARC-a, žene su neproporcionalno pogođene karcinomima vezanima uz pretilost.

Procjenjuje se da bi se 10% postmenopauzalnih karcinoma dojke moglo prevenirati održavanjem zdrave tjelesne težine

Istraživanje je utvrdilo je da je za sada Sjeverna Amerika najpogođenija vezom karcinoma i težine sa 111.000 dijagnosticiranih slučajeva karcinoma povezanih s prekomjernom težinom u 2012. što čini 23 posto novih slučajeva karcinoma u svijetu povezanih s visokim indeksom tjelesne mase.

U Europi pretilost je odgovorna za oko 6,5 posto novih slučajeva karcinoma godišnje u svijetu ili za oko 65.000 slučajeva.

Iako je u većini azijskih zemalja udio karcinoma povezanih s pretilošću manji još uvijek znači desetke tisuća novih slučajeva raka zbog velikog broja stanovnika, kaže IARC.

U Kini primjerice oko 50.000 novodijagnosticiranih slučajeva karcinoma godišnje povezano je s pretilošću.

Stoga je vrlo važno upozoriti ljude i pomoći  im u održavanju zdrave tjelesne težine kako bi se smanjio rizik razvoja raznih vrsta karcinoma – osobito u zemljama u razvoju da izbjegnu probleme s kojima su suočene razvijenije države.

Share this Post