grejp

Da li je „holivudska dijeta“ štetna

Dijeta s grejpom, koja je poznata još od 1930-ih kao takozvana “holivudska dijeta” – jedan je od pristupa prehrani koji su mnogi isprobali. Nažalost, sve blagodati prehrane zasnovane na grejpu mogu vam na kraju nanijeti više štete nego koristi.

Dijeta s grejpom

Dijeta od grejpa jedna je od najpopularnijih dijeta za brzo mršavljenje. Iako se njezino korištenje prati od zlatnog doba Hollywooda, dijeta je stekla novu popularnost posljednjih godina.  Ova se dijeta temelji na uvjerenju da grejp sadrži “enzime koji sagorijevaju masnoće” ili da grejp nekako “ubrzava” prirodni metabolizam tijela.

U 1970-ima i ranim 1980-ima, grejp je iznova prihvaćen u takozvanim dijetama od “deset dana”, za koje se to voće trebalo jesti uz svaki obrok (i obično bez potrebe za vježbanjem ili bilo kojom drugom prehranom intervencija).

Unatoč tvrdnjama da je grejp prirodno “sagorijeva masnoće”, gubitak težine postignut je gotovo u cijelosti unosom manje kalorija, a ne nekim specifičnim svojstvom povezanim s grejpom.

Međutim, početkom 2000-ih, ponovni interes za grejp narastao nakon teorije za održavanje glikemijske kontrole kod ljudi s inzulinskom rezistencijom.

  1. godine liječnici specijalisti endokrinologije su objavili istraživanje u kojem su pretili ljudi, koji su tri puta dnevno pili čašu soka od grejpa izgubili u prosjeku 1,6 kilograma više u usporedbi s onima koji su pili jedan sok od jabuke dnevno. Izvješteno je da su neki od sudionika izgubili čak 10 kilograma. Unatoč činjenici da je studija bila mala (samo 91 sudionik) i istraživači nisu mogli ponuditi nikakvo znanstveno objašnjenje gubitka kilograma, rezultati su bili dovoljni da se grejp učvrsti kao osnovnu hranu mnogih dijetalnih planova.

Problem je, naravno, što planovi prehrane nikad nisu tako jednostavni kako tvrde zagovornici. To se posebno odnosi na ljude na nadomjesnoj terapiji hormona štitnjače kojima grejp može nanijeti više štete nego koristi.

Štetne interakcije grejpa s lijekovima

Nema sumnje da je grejp ukusan i hranjiv dodatak svakoj prehrani. Nudi glikemijski indeks 6 (što znači da je manja vjerojatnost da utječe na razinu inzulina). Štoviše, bogat je vitaminom C, vitaminom A, folnom kiselinom, kalijem, vlaknima i flavonoidima.

Iako će vam povremeno uzeta čaša soka od grejpa vjerojatno neće naštetiti, rutinska ili pretjerana konzumacija može biti problematična.

Grejp predstavlja potencijalni rizik za ljude na nadomjesnoj terapiji hormonima štitnjače i još mnogim lijekovima.  Što se tiče štetnosti za osobe koje uzimaju nadomjesnu terapiju hormona štitnjače – to je zato što grejp ometa enzim poznat kao CYP3A4 koji crijeva koriste za razgradnju određenih spojeva kako bi se mogli apsorbirati. Mnogi se lijekovi za štitnjaču, oslanjaju na taj enzim za metabolizaciju i apsorpciju.

Lijekovi štitnjače nisu jedini agensi na koje utječe grejp. Stoga saznajte na koje lijekove utječe konzumacija grejpa:

  • Neki lijekovi protiv anksioznaosti
  • Neki lijekovi protiv aritmije
  • Neki lijekovi protiv alergija
  • Kortikosteroidi
  • Neki lijekovi za povišen krvni tlak
  • Neki statinski lijekovi
  • Neki lijekovi za odbacivanje transplantata

Važno je razgovarati sa svojim liječnikom kako biste saznali je li grejp prikladan za vas. U većini slučajeva liječnik će vam savjetovati da izbjegavate prekomjernu konzumaciju i razdvojite dozu lijeka koji uzimate od uzimanje soka od grejpa na 4 sata.

Što se tiče gubitka kilograma, postoje i mnoge druge mogućnosti izvan prehrane od grejpa. Iako se grejp može činiti privlačnim načinom brzog mršavljenja, važno je imati na umu da ne postoji tako brzo rješenje. Zdrava, uravnotežena prehrana koja zadovoljava vaše potrebe za kalorijama najbolja je opcija.

 

Share this Post