cuvajte se uboda komaraca

Čuvajte se uboda komaraca

Čuvajte se uboda komaraca jer je upravo ovih dana Hrvatski zavod za javno zdravstvo priopćio  da su testovi kod pacijenta s područja Vukovarsko-srijemske županije  pokazali na vjerovatnu infekciju s virusom Zapadnog Nila. 

Bolest na čovjeka prenose zaraženi komarci ubodom, a ne prenosi se sa čovjeka na čovjeka.  Najčešće infekcija prolazi bez ikakvih simptoma. U 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s pretežno blažim simptomima koji nalikuju gripi, a ponekad i težom slikom bolesti tj. simptomima meningoencefalitisa (upale moždanih ovojnica i mozga), prvenstveno u starijih ljudi i osoba oštećenog imuniteta.

Iz HZJZ-a poručuju kako je u smanjenju rizika od infekcije potrebno provoditi osobne mjere zaštite od komaraca,  pored mjera suzbijanja komaraca u okolišu.

O komarcima

Znate li da postoji više od 3.500 poznatih vrsta komaraca na planeti? Znanstvenici su dokazali da su još u doba Jure živjeli i komarci. Iako su komarci važan dio hranidbenog lanca , za ljude su oni jednostavno štetočine. To je zato što se neki komarci hrane sa ljudskom krvi, a neki se hrane cvjetnim nektarom. Zapravo krvlju se hrane samo ženke komaraca, jer tako dobivaju hranjive tvari, koje su im neophodne da mogu polagati jaja i produžiti vrstu.

Komarci su jako dobri lovci. Oni svoj plijen ciljaju pomoću puno različitih alata. Komarci nemaju dobar vid, ali mogu zamijetiti pokret, toplinu i kontrastne boje. Ako je nešto toplo i kontrastno obojeno, napadaju jer vjeruju da je tamo krv.

Komarce posebno privlači:

 • Ugljični dioksid iz izdaha
 • Bakterije na koži
 • Miris kemikalija u znoju

Kada „zagrizu“ oni zapravo uvlače svoju dugu igličastu cijev u kožu čovjeka, kroz koju sisaju krv.

Kako izbjeći ubod komarca

 1. Ubod komarca se treba i može izbjeći tako da se uklone sve nepotrebne stajaće vode u ljudskom okruženju jer one privlače komarce radi njihova razmnožavanja. Dakle pretražite svoja dvorišta balkone, vrtove i ispraznite sve kante, posude za cvijeće i cijevi u kojima bi se mogla zadržavati voda u ljetnim mjesecima.
 2. Ako ste u području gdje ima puno komaraca nosite zaštitnu odjeću (dugačke i široke hlače, košulje dugih rukava, čarape  i šešire) i nanesite na kožu i odjeću sredstvo koje odbija komarce, ako je ikako moguće neka repelent (sredstvo koje odbija komarce) bude prirodnog podrijetla (https://www.facebook.com/aromaherbalhr/ )
 3. Napravite zamke za komarce i to prirodne:

Želite li napraviti zamku za komarce potrebno vam je:

 • 200 ml vode
 • 50 g suhog kvasca
 • Plastična boca
 • Crna ljepljiva traka
 • Odrežite gornju trećinu boce i ostavite odrezani dio kao lijevak. Na donji dio boce nalijepite crnu traku
 • Rastopite šećer u toploj vodi
 • Otopinu šećera i vode ulijte u donji dio boce i pospite kvascem
 • Odrezani dio boce sa otvorom prema dnu postavite u odrezani dio (skoro da dotiče vodu)
 • Odložite li bocu u prostoriju ili u blizini mjesta na kojem sjedite u dvorištu, komarci će „navaliti“ na ugljični dioksid koji se isparava iz mješavine šećera i kvasca- a iz zamke će zbog umetnutog lijevka od  gornjeg dijela boce teško izići. Mješavina u zamki djeluje i do 14 dana.

Koristite sredstva koja odbijaju komarce (repelente) – po mogućnosti prirodna, koja možete sami napraviti ili ih kupiti u Aromaherbal Hrvatska i to tako da ih više puta na dan nanosite na kožu i odjeću-jer mirisi koji odbijaju komarce iz prirodnih proizvoda brzo hlape.

Autor: wellness.hr

Share this Post