Cjeloviti sustav samoizlječenja

Cjeloviti sustav samoizlječenja 4. dio

 

Taoisti su razradili pet vježbi po uzoru na životinje- zmaja, tigra, medvjeda, orla i majmuna- pošto su uvidjeli da su pojedini pokreti tih životinja korisni u liječenju ljudi. Otkrili su da ljudi mogu, oponašajući karakteristične kretnje životinja, ublažiti disfunkcije u radu organa, naročito pet glavnih organa kao i organa koji o njima ovise. Oni su smatrali da je to moguće jer kretnje svake pojedine životinje stimuliraju određeni organ koji je povezan s nekim od pet elemenata.

Upute za izvođenje vježbe „Jelen za muškarce“

Ova vježba može se izvoditi u uspravnom položaju, sjedećem i ležećem. Izvodite je ujutro nakon ustajanja i navečer prije lijeganja.

Prva faza: (Cilj ove faze je stimuliranje proizvodnje sperme.)

  1. Žustro trljajte dlanove jedan o drugi. Tako ćete ugrijati ruke jer će se energija vašeg tijela sliti u ruke i dlanove.
  2. Desnom rukom obuhvatite testise tako da ih dlan posve prekriva (preporučljivo je pritom se razodjenuti). No nikako nemojte primijeniti prejak pritisak. Smjeli biste osjetiti samo lagan pritisak i toplinu koju ispušta vaša ruka.
  3. Dlan lijeve ruke stavite na područje stidnih dlaka, oko dva centimetra ispod pupka.
  4. Blago pritiskajući pubis da biste mu prenijeli toplinu, lijevom rukom istodobno izvodite kružne kretnje u smjeru kazaljke na satu ili u suprotnom smjeru, osamdesetjedan put zaredom.
  5. Žustro protrljajte dlanove jedan o drugi.
  6. Zamijenite ruke: lijevom rukom obuhvatite testise a desnom prekrijte pubis. Izvedite istu kružnu kretnju osamdesetjedan put, ali kružite u suprotnom smjeru od kazaljke na satu.
  7. Usredotočite se na to što radite i pratite kako se toplina povećava. Dok izvodite taoističke vježbe, veoma je važno, čak je i nužno, usredotočiti se na cilj tjelesnih kretnji jer ćete tako postići najbolje rezultate. Sjedinit ćete tijelo i duh te naposljetku postići puni cilj vježbe. Nikad ne pokušavajte poslužiti se svojim duhom da biste silom potaknuli prirodni proces tako da, primjerice, zamišljate vatru u području pubisa. Mašta nema mjesta u ovoj vježbi.

Druga faza:

  1. Stegnite mišiće oko anusa i povucite ih prema gore i prema unutra. Ako ispravno izvedete tu vježbu, imat ćete dojam da rekrumom uvlačite zrak ili da je cijelo analno područje uvučeno prema unutra i prema gore. Dakle, stegnite koliko god možete i ostanite tako dok god ne osjetite neugodu.
  2. Na trenutak zastanite i opustite se.
  3. Ponavljajte analne kontrakcije. Izvedite vježbu onoliko puta koliko možete a da ne osjetite neugodu. Na početku ćete vjerojatno osjetiti da možete stezati sfinktere samo nekoliko sekundi. Nemojte odustati. Nakon nekoliko tjedana moći ćete prilično dugo držati sfinktere stegnutima a da ne osjetite ni najmanji umor.

NAPOMENA A: Dok izvodite drugu fazu ove vježbe, morate se usredotočiti na osjećaj bockanja (sličan električnom šoku) koji će se uspinjati putem koji povezuje vaših sedam žlijezda. Taj osjećaj traje samo nekoliko djelića sekunde i nastaje posve prirodno. Ne pokušavajte ga izazvati pomoću mentalnih slika.

Neki učitelji dopuštaju upotrebu misli u svrhu olakšavanja ili usmjeravanja kolanja energije. No osobe koje vam to predlažu loše su shvatile prirodu energije.

Postoji šest oblika energije: mehanička energija, toplinska energija, zvučna energija, energija zračenja, atomska energija i električna energija. Mi emitiramo električnu energiju. No, ljudska električna energija u korijenu se razlikuje od one kojom se služimo u kući. Električna energija koja opskrbljuje kuću uglavnom titra frekvencijom od 60 titraja u sekundi ili 60 Hz (U Europi 50 Hz); kod čovjeka se radi o 49 000 000 Hz. Ta posljednja brojka predstavlja oko polovicu broja koji povezujemo sa svjetlošću što se širi brzinom od 186 000 milja u sekundi (300 000 kilometara u sekundi). Dakle, kad čovjek počne misliti, disati ili prisjećati se slika da bi olakšao energiji da dođe na svoje odredište, električna energija već će biti na odredištu. Naše misli, disanje itd. prespore su da bi upravljale tokom električne energije.

Zapravo, ono što se događa na nesvjesnoj razini nije namijenjeno tome da bude podvrgnuto svjesnoj kontroli. Ako se duh umiješa u nešto što ne bi trebalo kontrolirati, stimulirajući ili upravljajući električnom energijom prizivanjem slika ili pak mislima, primjerice, mogao bi izazvati tjelesnu i mentalnu štetu. Intervencija duha u prirodni tijek energije može prouzročiti shizofreniju, moždane ozljede i razne druge probleme. Thaoisti te tegobe nazivaju „dezintegracijom prema zlu“. Ja sam vidio sam takvu dezintegraciju, i na Istoku i na Zapadu.

Vježba „Jelen“ izuzetno je sigurna pod uvjetom da joj se ne dodaju tehnike naučene drugdje. Da bi se prikazale što impresivnijima, razne nekompatibilne tehnike međusobno se miješaju da bi stvorile prividno spektakularne tehnike, ali rezultati su često katastrofalni. Lao Tse je rekao: „Moj put je jednostavan i lak.“ Autentične taoističke metode također su jednostavne i lake.

NAPOMENA B: Da biste odredili ima li vježba „Jelen“ učinka na vašu prostatu ili nema, postupite ovako: Pri uriniranju pokušajte sasvim zaustaviti curenje urina stezanjem sfinktera. Ako uspijete u tome vježba je u vašem slučaju imala učinka.

NAPOMENA C: Ako dobijete erekciju u izvođenju vježbe, stavite palac ruke koja obuhvaća testise na korijen penisa, kod pubisa, i snažno pritisnite, pritom drugom rukom masirajući područje pubisa. Time ćete usporiti krvotok prema penisu i maksimizirati prikupljanje energije u spolnim žlijezdama. (Tao seksologije smatra da je orgazam odgovarajući kad nije praćen ejakulacijom, kako bi se kontrolirao gubitak energije pri masturbaciji ili spolnom odnosu. Takvo poučavanje inzistira na činjenici da u toj vježbi, a i u mnogim drugim prilikama, nije poželjno ići sve do ejakulacije, osim u prokreativne svrhe, jer je ona rasipanje energije koja se počinje prikupljati vježbanjem. Taoizam predviđa upotrebu te energije da bi uzvisila duhovnost, kako bi čovjek jednog dana ispunio svoje tjelesne, mentalne i duševne aspiracije.)

NAPOMENA D: Uvijek se usredotočujte na ono što upravo želite učiniti.

Ovu vježbu mora pratiti i odgovarajuća briga za higijenu. Svakoga dana moramo naći vremena da operemo cijelo tijelo, uključujući sve njegove otvore. Društvene konvencije su takve da dobro peremo lice, usta i zube, ali često zaboravljemo njegovati analni otvor, zbog društvenih tabua o tom tjelesnom području. Uvijek nađite vremena da dobro očistite anus i genitalne organe kako biste izbjegli nagomilavanje mikroba i izmeta, što bi moglo dovesti do infekcija, raka, hemoroida i drugih tjelesnih boljki. S tim u vezi je i vježba obožavanja sunca.

Kad mišići anusa blago masiraju prostatu, vrše na nju određeni pritisak. (Anus možete zamisliti kao motorčić koji „pumpa“ prostatu.) Tako stimulirana prostata izlučuje hormone kao što je endorfin koji stvara prirodno stanje euforije. Kad prostatu prožmu grčevi, dolazi do orgazma. Stezanjem i opuštanjem anusa tijekom izvođenja jelenske vježbe osjeća se euforija poput one nakon pretrčanih dvadeset kilometara, ali bez sporednih učinaka.Među ostalim, ovom vježbom liječe se i sprečavaju hemoroidi, a mogu nestati i problemi sa prostatom, kao što je njezina hipertrofija i rak. Ona ojačava živčane završetke oko pubisa i penisa te može biti korisna pri liječenju raznih problema s impotencijom i preranom ejakulacijom. Stezanje analnih mišića tako doprinosi i povećanju volumena žlijezde, što omogućuje muškarcu da doživi ugodnije osjećaje u spolnom odnosu.

Apsolutno je nužno naučiti upravljati analnim mišićima ako potom želimo ovladati unutarnjim vježbama meditacije i disanja. Može se zamisliti da ti mišići djeluju poput nekakvih vrata. Oni odvajaju gornji dio tijela i omogućuju usmjeravanje energije abdominalnim kanalom i njezino prikupljanje ondje. Bez tog prikupljanja energije bilo bi nemoguće stimulirati spolne organe i druge žlijezde na odgovarajući način.  Zato je apsolutno nužno ovladati tim mišićima ako želimo ojačati svoj organizam u dovoljnoj mjeri da bismo mogli potom energizirati svoje duhovne centre.

Autor: Dr. Stephen T. Chang/ Mladen Delač, voditelj stručne prakse i vježbi psihofizičkog opuštanja (Yoga, Autogeni trening, Progresivno mišićna relaksacija, Kreativna vizualizacija, Vježbe disanja) u Wellness Akademiji.

Share this Post