fleksibilnost

Činjenice o fleksibilnosti i istezanju

Ako se izvodi pravilno, istezanje može spriječiti ozljede, opustiti mišiće, povećati opseg pokreta i fleksibilnosti, i bolji nastup, pogotovo sportašima.

Iako istezanje ne sprječava ozljede, može uvelike smanjiti rizik od ozljeđivanja, pogotovo ako se protežete pravilno i redovito. Istezanje povećava protok krvi koji sprječava otvrdnuće arterija koje proizvode tekućinu koja podmazuje zglobove, što pomaže u sprečavanju artritisa.

  1. Fleksibilnost je bitna. Postizanje i održavanje odgovarajućeg raspona pokreta u svojim zglobovima je važno iz više razloga, uključujući i činjenicu da se smanjuje mogućnost za ozljede. Na primjer, nedovoljna razina fleksibilnosti u leđnim mišićima smatra se da je jedan od glavnih faktora u učestalosti bolova u donjem dijelu leđa. U najmanju ruku, poboljšanje razine fleksibilnosti će poboljšati vaše sposobnosti za obavljanje određenih fizičkih i sportskih zadataka.
Istezanje povećava protok krvi koji sprječava otvrdnuće arterija koje proizvode tekućinu koja podmazuje zglobove, što pomaže u sprečavanju artritisa.
  1. Kao opće pravilo, najbolje vrijeme za istezanje je nakon kratkog zagrijavanja. Takav raspored će povećati razinu protoka krvi i podići razinu temperature u mišićima, a oboje su od vitalnog značaja za mišićnu elastičnost.
  2. Jedan od ključeva za maksimiziranje napora kako bi povećali svoju razinu fleksibilnosti je obavljati dva do šest ponavljanja svake vježbe do točke blage nelagode, držeći svaku poziciju od 10 do 30 sekundi.
  3. Činjenica je da žene imaju tendenciju da su znatno fleksibilnije od muškaraca u svim dobnim skupinama (od mladih do odrasle dobi). Kako starite, vaš stupanj fleksibilnosti ima tendenciju pada, iako je takav pad može se pripisati više za povećanje vaše razine neaktivnosti, nego samom procesu starenja, prenosi  www.fitness.com.
  1. Nemojte se obeshrabriti ako ne napredujete tako brzo kao što biste željeli ili niste tako fleksibilni kao i drugi. Imajte na umu da je fleksibilnost individualna stvar koja varira od osobe do osobe.

Wellness.hr

Podijeli s prijateljima