Danas je cikorija vrlo popularna u mnogim zemljama svijeta kao ukusan začin i zdrav proizvod u dijetetskoj prehrani. Napitak pripremljen od osušenog i mljevenog korijena ciklone s dodatkom mlijeka ili vrhnja, smatra se izvrsnom zamjenom za kavu, često je uključen u prehranu i djece i trudnica, te osoba kojima je kava iz zdravstvenih razloga kontraindicirana.
Svijetloplavi cvjetovi cikorije koji rastu u obliku korova često se mogu naći na livadama, oranicama, pustarama, cestama naše zemlje. Ali ova korisna biljka također je česta sjetvena kultura u zapadnoj Europi, Indoneziji, Indiji i SAD-u.
Korisni sastojci cikorije
Najvrjednija komponenta u sastavu korijena cikor je inulin, tvar koja poboljšava metabolizam i normalizira probavni sustav.
Blagodati cikorije kriju se u njezinu korijenu koji sadrži do 75% inulina (organske tvari). Prirodni je polisaharid pogodan za dijetetsku prehranu (dijabetes). Inulin se lako apsorbira i postaje moćan prebiotik.
Ako se redovito konzumira, cikorija povećava tjelesnu obranu od štetnih bakterija i virusa.
Cikorija je i skladište vitamina. Beta-karoten-prirodni antioksidans-uklanja slobodne radikale, sprječava razvoj onkologije. Vitamin E – usporava proces starenja, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšava rad imunološkog sustava.
Tiamin je odgovoran za izdržljivost i rad živčanog sustava. Kolin pomaže očistiti jetru od viška masnoće. Askorbinska kiselina se bori protiv virusa i prehlade. Piridoksin ublažava stres i umor, poboljšava metabolizam i snižava šećer u krvi.
Riboflavin regulira aktivnost stanica i utječe na reproduktivne funkcije. Folna kiselina – sudjeluje u sintezi DNK i aminokiselina, podržava rad kardiovaskularnog i imunološkog sustava.
Ljekovite koristi napitka od cikorije
Cikorija natašte prigušuje glad, smanjuje apetit, pa liječnici preporučuju pijenje uravnotežene prehrane. Također, napitak opušta živce i bori se protiv nesanice. Uklanja toksine iz tijela, normalizira razinu šećera u krvi.
S jedne strane cikorija djeluje tonizirajući na tijelo. S druge strane, djeluje umirujuće. Stoga pomaže koncentraciji i osjećaju se normalno. Cikorija opušta živčani sustav. Sadrži i prilično veliku količinu inulina koji održava normalnu razinu glukoze u krvi.
Stoga se cikorija vrlo često koristi kao sredstvo za smanjenje šećera u dijabetesu tipa 2. Cikorija ima protuupalna svojstva. Dobro regulira aktivnost štitnjače. Također pomaže pri probavi hrane, osobito masti. Sadrži kolin, mnoge vitamine B, mangan, kalij i kalcij.
U suvremenoj medicini cikorija pronalazi vrlo raznoliku primjenu zbog mase svojih korisnih ljekovitih svojstava (sedativ, reducirajući šećer, adstringent, choleretic, diuretik, protuupalno, antipiretik, antihelmintičko svojstvo).
Blagodati cikorije očite su i za probavni sustav. Uvarak od korijena cikorije uvijek se smatrao jednim od najboljih sredstava za poboljšanje apetita, za normalizaciju rada gušterače. Osim toga, cikorija pomaže u otapanju žučnih kamenaca, ima holeretski učinak i pojačava protok krvi i metaboličke procese u jetri.
Inulin dobiven iz cikorije bifidostimulans je, tj. Pospješuje razvoj korisne crijevne mikroflore, koja jača opći imunitet tijela. Tvari sadržane u cikoriji također pomažu oslabiti upalni proces sluznice želuca i crijeva.
U vezi s gore navedenim svojstvima, cikorija se široko koristi u prevenciji i liječenju čira na želucu i dvanaesniku, gastritisu, disbiozi, dispepsiji, zatvoru, bolestima jetre i žučnog mjehura (ciroza, hepatitis, kolelitijaza itd.).
U medicini je korijen cikorije je najcjenjeniji zbog visokog sadržaja polisaharidnog inulina. Inulin je taj koji pomaže u snižavanju razine šećera u krvi, poboljšava metabolizam i probavu, a sva ta svojstva igraju pozitivnu ulogu u prevenciji i liječenju dijabetesa te su učinkovita u borbi protiv prekomjerne težine.
Cikorija se koristi i u liječenju kožnih bolesti. Zbog svojih baktericidnih i protuupalnih svojstava cikorija se može uspješno koristiti kao sredstvo za zacjeljivanje rana (infuzije, dekocije i alkoholne tinkture korijena ove biljke učinkovite su u liječenju seboreje, alergijskog dermatitisa, neurodermatitisa, dijateze, ekcema, vodene kozice, psorijaza, vitiligo, akne, furunculoza itd.)
Korištenje cikorije u prehrani može donijeti pozitivan učinak u liječenju bolesti slezene, upalnih bolesti bubrega i bubrežnih kamenaca. Osim toga, redovita konzumacija cikorije pomoći će osobi da očisti svoje tijelo od toksina, radioaktivnih tvari i teških metala.
Kome cikorije šteti ?
Cikorija se ne preporučuje osobama s varikoznim venama i kolelitijazom. Također, cikorija može izazvati individualnu netoleranciju i alergijske reakcije.
Budući da cikorija širi krvne žile i “ubrzava” krv, ljudima s hipotenzijom bolje je da ne zloupotrebljavaju piće. Jedna šalica cikorije može izazvati mučninu, slabost i vrtoglavicu.
Bolesnici koji boluju od vaskularnih bolesti, kao i od proširenih vena ili hemoroida, prije upotrebe proizvoda od cikorije u prehrani trebaju se posavjetovati s liječnikom.
Share this Post