blagostanje

Četiri univerzalna elementa zdravlja i blagostanja

Svaki dan je prilika da u svoj život uvedemo četiri univerzalna elementa zdravlja i blagostanja. To je za našu dobrobit, dobrobit naših obitelji i  naše zajednice. Pozvani smo zapravo  stvoriti  održive navike iz kojih se razvija zdrav razum, zdravlje i uspjeh. 

Wellness je pokret koji promovira navike za zdravlje i dobrobit: krećite se, zdravo se hranite, povezujte se i opustite se. 

Bez obzira jesmo li općenito dobrog zdravlja ili se borimo s kroničnim tjelesnim ili psihološkim izazovima, svaka osoba svakodnevno treba činiti ove četiri stvari:

 1. Krećite se
  Naša se tijela trebaju kretati. Svaki dan. Trebaju se protezati, dosezati, uvijati, savijati, koračati, znojiti se, u bilo kojem stupnju koji odgovara našim jedinstvenim željama i mogućnostima.
 1. Hranite se zdravo
  Uravnoteženi i hranjivi obrok osnova je potrebne energije, dobrog raspoloženja i motivacije tijekom dana. To ne znači i zabranu malih poslastica koje nam donose radost, već postavljanje svakodnevne rutine zdravih obroka koji tijelu i duši daju hranu.
 1. Povežite se
  Dobro je družiti se. Imati razumjevanje i pažnju od drugih ljudi – i pružiti im to zauzvrat – “Zdrava zajednica je vrt u kojem se mogu uzgajati ljudi.” Možemo stvoriti zajednicu kao lijek za sebe, svoje obitelji i svoja društva.
 1. Opustite se
  Usred svega “činjenja” – pripreme, zaštite, prilagođavanja, suočavanja, reagiranja, pružanja, vježbanja – ljudima trebaju trenuci da se jednostavno OPUSTE.  Dobro je zastati, redovito i dovoljno dugo da se naš psihički i fizički  sustav vrati na početnu razinu

 

Share this Post