opustanje

Budite opušteni svaki dan

Opuštanje može smanjiti stres i tjeskobu te poboljšati mentalno blagostanje, pomažući Vam da se nosite s izazovima svakodnevice. Pročitajte ove savjete za opuštanje i isprobajte ako pomažu i Vama.

Stanka za razmišljanje

Uvedite kratke trenutke opuštanja u svoj dnevni ritam. Uzmite trenutak za stati i promatrati oko sebe, ili zatvorite oči i osluškujte zvukove. Tehnike svjesne prisutnosti, kao što je ova, može pomoći da se osjećate mirnijima.

Disanje

Lagano udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta, držeći spor i konstantan tempo. Polagano napnite a zatim opustite sve mišiće u svom tijelu, počevši od nožnih prstiju pa sve do glave. Nakon toga samo uzmite malo vremena da se smirite i usredotočite na to kako se Vaše tijelo osjeća, savjetuju na britanskom portalu Mind (www.mind.org.uk).

Gdje ste najsretniji? Plaža? Park na sunčan dan? Zamislite da ste tamo. Mislite o zvukovima i mirisima oko sebe, i kako se osjećate. To može pobuditi lijepe uspomene i pomoći Vam da se opustite.

Aktivan odmor

Pokušajte s laganim vježbama kao joga, tai-chi ili pilates, ili jednostavna šetnja na svježem zraku može Vam pružiti vrijeme za opuštanje tijela i uma. Vježbanje također oslobađa hormone ”dobrog raspoloženja” što može pomoći u smanjenju depresije i anksioznosti.

Mislite o zvukovima i mirisima oko sebe, i kako se osjećate.

Glazba

Vaše omiljene pjesme mogu Vam pomoći da se isključite. Pjesme sa sporijim ritmom ili dizajnirane za opuštanje, dobar su izbor.

Nastavite prakticirati

Ne brinite se ako opuštanje ne dolazi prirodno. Odvojite malo vremena svaki dan, ili onoliko često koliko možete, kako biste se pokušali opustiti. Pronađite mirno, toplo mjesto gdje nećete biti ometani, kako bi ostali usredotočeni i daleko od svakodnevnih smetnji.

Wellness.hr

Podijeli s prijateljima