boost imuniteta

‘Boost’ imuniteta uz Vitamin C i cink

Nutritivni nedostaci, kao i manjak tjelovježbe te previše stresa, mogu oslabiti imunitet, čime se povećava rizik od bolesti. 

Vitamin C i cink su odlična kombinacija za jačanje imunološkog sustava, te zaštitu od štetnih slobodnih radikala.

VITAMIN C

Većina ljudi misli da su citrusi glavni izvor vitamina C, ali postoji i drugo voće i povrće koje također sadrži veliki udio ovog vitamina. Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina u svakodnevnoj prehrani. Kako navodi portal kiwi.hr, ovaj je vitamin potreban za rast stanica, pravilan rad krvožilnog sustava, zacjeljivanje rana, formiranje kolagena i cjelokupno održavanje zdravlja.

Vitamin C ne samo da jača imunološki sustav tijela, već je potreban i za elastičnost kože, te zdrave zube i kosti. Također je uključen u proizvodnju hormona sreće, koji se brine za dobro raspoloženje. Vitamin C neutraliziraslobodne radikale i sprječava oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima u našem tijelu. Slobodni radikali se smatraju i glavnim uzrokom starenja.

Preporučeni dnevni unos vitamina C se razlikuje s obzirom na dob i spol. Preporučena doza za odrasle žene je 75 mg dnevno, dok muškarci trebaju nešto više; oko 90 mg dnevno.

CINK

Cink je jedan od onih minerala koji su vrlo bitni za tijelo i zdravlje. Važan je za jačanje imuniteta, razgradnju enzima, reguliranje rasta stanica, smanjenje proizvodnje histamina i obranu od slobodnih radikala. Cink je djelotvoran u suzbijanju alergija, ublažava depresiju, stimulira rast i ubrzava zarastanje rana.

Jedna od najvažnijih funkcija cinka je jačanje imuniteta. Poznat je još i kao„podizač imuniteta“ jer ima antibakterijski i antivirusni učinak. Uzimanje tableta cinka ili hrane bogate cinkom može ublažiti simptome prehlade i skratiti njeno trajanje.

Autor: wellness.hr/kiwi.hr

Foto by: narodnilek.com

Share this Post