bolovi u vratu

Bolovi u vratu

Gdje se javljaju bolovi u vratu?

Bolovi u vratu se najčešće osjećaju u stražnjem dijelu vrata – gornjem dijelu kralježnice, odmah ispod glave. Kada su zahvaćeni određeni živci, bol se može proširiti izvan stražnjeg dijela vrata na područja kao što su gornji dio leđa, rame i ruka. 

Procjenjuje se da bol u vratu pogađa otprilike 30% stanovništva svake godine.

Uzroci bolova u vratu?

Bol u vratu može biti uzrokovana iznenadnom traumom kao što je pad, sportska ozljeda ili prometna nesreća ili dugotrajnim problemima s kralježnicom (degenerativne promjene na hrskavicama malih zglobova kralježnice).

Bolovi u vratu najčešće pogađaju odrasle osobe u dobi od 30 do 50 godina. Neka istraživanja pokazuju da žene češće pate od bolova u vratu nego muškarci. Loše držanje tijela, pretilost, pušenje, ponavljajući pokreti, dizanje teških tereta, uredski i rad na računalu te bavljenje sportom – čimbenici su rizika za razvoj boli u vratu. 

Osobe s bolovima u vratu mogu imati poteškoća u obavljanju aktivnosti kao što su rad, vožnja, bavljenje sportom ili jednostavno okretanje glave.

Fizioterapija bolova u vratu

Većina epizoda boli u vratu ne zahtijeva operaciju i najbolje reagira na fizikalnu  terapiju. 

Fizioterapeuti osmišljavaju individualizirane programe liječenja kako bi pomogli osobama s bolovima u vratu smanjiti ili eliminirati bol, povratiti normalno kretanje i vratiti se svojim redovnim aktivnostima.

Fizioterapeuti su stručnjaci za terapiju bolnih stanja u tijelu. Oni poboljšavaju kvalitetu života kroz fizioterapiju masažom, kineziterapijom i edukacijom svojih pacijenata.

Mnogi fizioterapeuti fizioterapiju bolova u vratu provode tehnikama  Manualne terapije i kiropraktikom koje brzo i efikasno uklanjaju većinu problema i bolova u vratu. 

 

Share this Post