Boli vas želudac nakon blagdana? Pomozite si metvicom, octom…

Tijekom blagdana jedemo nešto masniju hranu u većim količinama, a i popije se koja čašica više. Donosimo savjete kako si pomoći ako dođe do probavnih smetnji.

Želučane tegobe jedan su od vodećih razloga zašto ljudi u posljednje vrijeme posjećuju liječnike. To su bolesti modernog života, uzorkovane i stresom, a simptomi se razlikuju od osobe do osobe. 

Glavni problemi su nadutost, povraćanje, zatvor ili krv u stolici. Ako se ovi simptomi pojave, predlažemo da posjetite liječnika, a najbolji oblik liječenja je kao i uvijek – prevencija. Liječnici savjetuju da vaša prehrana bude mediteranska, sa što više ribe i maslinova ulja. 

Riža, čaj, jabučni ocat

Kuhana riža najbolji je lijek za uznemireni želudac zato što nije bogata vlaknima. Pomoći će i prepečenac ili kuhani krumpir jer će upiti višak tekućine i time spriječiti proljev. Osim što otklanja zadah, čaj od metvice smiruje želudac i ublažava mučninu. Studije američkog Sveučilišta Maryland potvrdile su da čaj od mente smiruje grčeve i potiče izlučivanje žuči koja pomaže u probavljanju masti. Metvica olakšava prolazak hrane kroz probavni trakt. 

Ne zaboravite ni na jabučni ocat koji smiruje grčeve. Umiješajte žlicu jabučnog octa sa žlicom meda u šalici vode. Ako imate zatvor dovoljno je u čaši razrijediti dvije žlice octa i popiti. 

Autor: ordinacija.večernji.hr

Share this Post