kris

Bol u križima

Bol u leđima je danas jedna od najučestalijih tegoba suvremenog čovjeka. Gotovo da nema osobe koja barem jednom u životu nije imala tegobe s kralježnicom. Najčešće se bol lokalizira upravo u području križa, a nešto rjeđe u vratnom i grudnom dijelu.

Postoje brojni uzroci koji mogu dovesti do križobolje odnosno lumbalnog bolnog sindroma. Najčešće su to degenerativne promjene kralježnice (znakovi istrošenosti) u području diska (“pločice”) te na malim zglobovima između kralježaka. Osim toga uzroci boli u križima mogu biti različite prirođene i razvojne anomalije, upala (npr. reumatske bolesti, infekcije), trauma, tumori, metabolički poremećaji (npr.osteoporoza), mehanički uzroci (nepravilno držanje, oslabljena leđna muskulatura, skolioza, nejednaka duljina nogu, anomalije stopala).

TERAPIJOM DO ZDRAVLJA
S obzirom na uzrok boli određuje se liječenje koje je gotovo uvijek neoperativno. U akutnom stanju medikamentima i fizikalnom terapijom nastoji se smiriti bolno stanje. Nakon smirivana bolova preporučuje se aktivna kineziterapija gdje se ciljanim i individualno prilagođenim vježbama nastoji ojačati muskulatura. Od velike važnosti su i vježbe istezanja jer samo jaki i fleksibilni mišići mogu preuzeti na sebe dio stresa koji pogađa kralježnicu.

Od velike važnosti su i vježbe istezanja jer samo jaki i fleksibilni mišići mogu preuzeti na sebe dio stresa koji pogađa kralježnicu.

Veoma je bitna i edukacija pacijenta u smislu davanja uputa za pravilno držanje, dizanje tereta i sl. Ukoliko i potpuno nestanu bolovi valja održavati takvo stanje, a to možemo postići ako smo dovoljno motivirani, da u svoju dnevnu rutinu uklopimo i nekoliko prethodno naučenih vježbi koje nam neće oduzeti puno vremena.
Autor: Wellness.hr/Wellnessa Akademija

Podijeli s prijateljima