Blagodati jasminovog ulja

Blagodati jasminovog ulja

Jasminovo ulje smanjuje bolove i upale, poboljšava pamćenje i koncentraciju, poboljšava raspoloženje, djeluje pogodno protiv stresa i depresije, te pojačava libido.

Jasminovo ulje još nazivaju i ‘kraljem eteričnih ulja’ jer sadrži aromatske tvari biljke jasmina, koji se smatra ”kraljem cvijeća’. Zbog jakog ali ugodnog slatkog mirisa i raznih ljekovitih učinaka koje sadrži, mnogo se koristi u aromaterapiji.

Koristi jasminovog ulja

U aromaterapiji, udisanje molekula jasminovog ulja (ili upijanje ulja kroz kožu) prenose se poruke u dio mozga koji je odgovoran za kontrolu emocija. Ovaj dio mozga, poznat kao limbički sustav, utječe i na živčani sustav. Eterična ulja utječu na niz bioloških čimbenika, uključujući i brzinu rada srca, razinu stresa, krvni tlak, disanje i imunološki sustav.

Jasminovo ulje prirodan je lijek za stres, anksioznost, depresiju, umor, menstrualne bolove i simptome menopauze. Također, miris jasminovog ulja djeluje kao afrodizijak, zbog čega je u prošlosti bio glavni sastojak u izradi ljubavnih napitaka.

Jasminovo ulje prirodan je lijek za stres, depresiju, umor, menstrualne bolove.

U malom istraživanju iz 2010. godine, ispitanici su osjetili poboljšanje u raspoloženju nakon nanošenja jasminovog ulja na kožu, prenosi altmedicine.about.com. U drugom istraživanju, od 52 žene koje prolaze kroz menopauzu, ispitanice koje su bile na tjednoj aromaterapijskoj masaži jasminovim uljem osjetile su znatno poboljšanje kod simptoma menopauze (kao što su valovi vrućine), za razliku od onih koje nisu bile na takvoj masaži.

Iako se jasminovo ulje općenito smatra sigurnim, uvijek se treba koristiti s oprezom. Na primjer, važno je pomiješati jasminovo ulje sa nekim baznim uljem (kao bademovo ili jojobino) prije nanošenja na kožu.

Autor: wellness.hr

Podijeli s prijateljima