Barnsov test - provjerite sami funkcionisanje štitne žlijezde

Barnsov test – provjerite sami funkcionisanje štitne žlijezde

Dr Barnes je prije 50 godina otkrio da je temperatura tijela odličan pokazatelj rada štitne žlijezde, pogotovo temperatura koja se mjeri  u jutro, odmah nakon buđenja.

Barnsov test- način izvođenja

Na večer pripremite toplomjer tako što ćete ga otresti, da tempetaura koju pokazuje bude ispod 35 stupnjeva. U jutro, čim se probudite stavite toplomjer ispod pazuha, pripazite da između toplomjera i kože nema odjeće.

Toplomjer trebate držati 10 minuta, a to vrijeme možete iskoristiti da još malo odrijemate. Nakon 10 minuta,odmah očitajte rezultat i zapišite ga. To je jutarnja bazalna temperatura i normalno se kreće od 36,5 i 36,8 stupnjeva.

Rezultati testa:

  1. Ako je vaša temeratura između 36,5 i 36,8 vaša štitna žlijezda radi normalno.
  2. Ako je vaša temperatura niža od 36,5 stupnjeva onda se radi o smanjenoj funkciji štitne žlijezde. Simptomi smanjenje funkcije ili hipotireoidizma su gubitak energije, umor, gubitak kose, suha koža,glavobolja, infekcije, loša koncentracija…
  3. Ako je temperatura viša od 36,8, radi se ubrzanom radu ili hipertireoidizmu. Simptomi hipertireoidizma su nervoza, gubljenje težine, topla,vlažna koža, ubrzan rad srca…..

Da bi test bio što točniji potrebno je ponoviti ga najmanje 3 dana za redom.
Ako utvrdite da je temperatura vašeg tijela iznad opsega normalnih vrijednosti, obratite se doktoru koji će vam pomoći uspostaviti normalnu funkciju štitne žlijezde.

 

Autor/Photo by: zenasamja.me

Share this Post