Aloe vera liječi kožne bolesti i umiruje želučane probleme 1. dio

Aloe vera liječi kožne bolesti i umiruje želučane probleme 1. dio

Gel koji se dobiva iz listova aloe vere djeluje protiv psorijaze, akni, hemoroida i reumatskog artritisa. Možete ga spremati kao napitke za smirenje želuca ili za jačanje imuniteta.

Aloe vera, punim imenom Aloe vera Barbadensis Miller, biljka je koju od davnina koriste u liječenju i uljepšavanju. To je sukulentna trajnica podrijetlom iz suhih područja istočne i južne Afrike te područja uz Sredozemno more.

U narodnoj medicini koriste se listovi ubrani s biljaka starih dvije do tri godine. Sok se izlučuje kad se zareže list, a želatina se uzima iz središnjeg dijela lista, gdje se nalaze stanice bogate sluzi. Želatina iz lista sadržava polisaharide i lipide koji imaju ljekovita svojstva, a sok sadržava antrakinone, npr. aloin A i B, koji imaju laksativna svojstva.

Taj sok nekoć se sušio i prodavao kao “smola”. Želatina stimulira imunosni sustav organizma, a posjeduje i antibiotičko, protuupalno i antiseptičko djelovanje. To je čini vrlo korisnom za liječenje određenih kožnih bolesti, kao što su razni ekcemi i psorijaza.

Pedesetih godina prošlog stoljeća aloe vera je postala ponovno poznata kao sredstvo za liječenje opeklina od radijacije. Danas želatina (gel) ima vrlo široku uporabu za ublažavanje, vlaženje i liječenje opeklina (uključujući opekline od sunca), rana, akni, analnih naprslina i hemoroida. Aloe vera također može pomoći pri reumatskim bolestima. Istraživanje na štakorima objavljeno 1986. godine pokazuje da krema koja sadrži aloe veru ne samo što sprečava nego i liječi reumatski artritis.

S obzirom na to da je aloe vera snažan laksativ, travari preporučuju da se ponajprije koristi kao lijek za vanjsku uporabu. Napitke s aloe verom treba uzimati u ograničenim količinama. Iznimka su neki komercijalni proizvodi koji se mogu bez zadrške koristiti za unutarnju uporabu. Tu je najčešće riječ o pićima koja jačaju imunitet iz kojih je izvađen laksativni sastojak. Kod takvih preparata najbitnije je držati se uputa proizvođača.

Aloe veru ne bi trebala uzimati djeca, trudnice i dojilje, a ne treba je upotrebljavati ni ako patite od uremije (viška urina u krvi) ili poremećenog rada bubrega i jetre. 

Kod vanjske primjene, na primjer na opeklinama, ublažava bol i pospješuje zacjeljivanje. Moguće je da mokraća osoba koje uzimaju aloju postane crvena, što je posve bezopasna popratna pojava. Kod pretjerane primjene može doći do manjka elektrolita, posebno kalija, što može imati teže posljedice za organizam.

 

Autor/Photo by: Ida Borovac

Share this Post