Alergija na sunce - što učiniti i kako se opet izlagati suncu?

Alergija na sunce – što učiniti i kako se opet izlagati suncu?

Kako biste izbjegli neugodan osip postupno se izlažite suncu u kasnopopodnevnim satima, a tijekom dana izložene dijelove tijela zaštitite odjećom, savjetuje dr. Dinko Kaliterna.

Dok su opeklinama od sunca skloniji ljudi svjetlije puti, alergija na sunce ne bira – pogađa ljude svih vrsta kože. S alergijama na sunce, odnosno različitim oblicima fotodermatoza, susreće se između 10 i 20 posto ljudi, a pojavljuje se 10 puta češće kod žena.

Sklonost alergijama moramo tražiti i u vlastitoj obitelji – istraživanja pokazuju da je čak do 50 posto alergija na sunce nasljedno.
Kod primarnog oblika alergije na sunce (fotodermatoze) razvija se određen oblik osipa ili neka druga kožna promjena isključivo nakon izlaganja suncu, a taj je osip potrebno tretirati na isti način kao i običnu opeklinu.

Najbolje je na zahvaćeno mjesto što prije staviti hladan oblog, a ako vas zaista muče jaki bolovi, pokušajte ih spriječiti paracetamolom. Zatim se javite vašem liječniku, koji će vas ili uputiti dermatologu ili pregledati.

Sigurno će vas detaljno ispitati jeste li uzimali kakve lijekove i koristili kakve kreme za sunčanje, a u nekim će slučajevima naručiti pretrage krvi i urina kako bi isključio ili potvrdio neke druge bolesti koje bi mogle biti u podlozi vaše alergijske reakcije.

Alergija na sunce tipično se pojavljuje na dekolteu ili rukama, pa se u početku savjetuje zaštitno prekrivanje tih dijelova kože odjećom te je istodobno najbolja prevencija razvoja alergije na kremu za sunčanje – govori nam dr. Dinko Kaliterna, spec. dermatovenerolog iz zagrebačke poliklinike Poliderma.

Dodaje da se alergiju na sunce ne može spriječiti kremama na sunce. Određene kreme za sunčanje samo djelomično blokiraju UV-A zrake, pa smo stoga, unatoč zaštiti, skloni razvoju alergijske reakcije.

Najbolji recept za sprečavanje fotodermatoza jest postupno izlaganje suncu, no u težim oblicima ta metoda nije se pokazala uspješnom. Tad je potrebno izbjegavanje sunca i boravak u hladu te pokriti glavu i nositi rukave.
– U slučaju alergije savjetuje se postupno izlaganje suncu u kasnopopodnevnim satima, primjerice, izlaganje suncu pet minuta oko 19 sati, pa sutradan izlaganje sedam minuta 15 minuta ranije (oko 18.45) itd.

Postoje i posebni UV uređaji na dermatologiji koji tijekom proljeća pripremaju kožu za sunce. PUVA-terapija (psoraleni kombinirani s UV-A zračenjem) obično se primjenjuje u rano proljeće kako biste tijekom ljeta imali manje fotoalergijskih reakcija. Rijetko se propisuju i oralni steroidi ili drugi medikamenti. Jako dobro djeluje astaksantin od 4 mg, moćan antioksidans iz mikroalgi s protuupalnim djelovanjem, ali i neki drugi antioksidansi mogu pomoći – pojašnjava dr. Kaliterna.

Do sekundarne fotodermatoze, odnosno alergije na sunce dolazi zbog uzimanja nekih lijekova. Najčešće se radi o antibioticima koji se upotrebljavaju kod liječenja akni.

Postoje i druge skupine fotosenzitivnih lijekova, poput antihistaminika, nesteroidnih protuupalnih lijekova (piroksikam), nekih antibiotika, lijekova protiv gljivica, oralnih antidijabetika, diuretika, trankvilizatora protiv napetosti i tjeskobe ili tricikličkih antidepresiva kod kojih treba biti posebno oprezan.

– Uslijed svega, alergija se može razviti uslijed korištenja raznih parfema ili mirisa. Kad dođu u dodir sa suncem, ne nastaje klasična alergija, nego se reakcija manifestira kao opeklina. Tako se kod izlaganja suncu savjetuje ne stavljati nikakve parfeme na vrat, ali i na druga mjesta izložena suncu – zaključuje dr. Dinko Kaliterna.

Blagotvorna čajna kupka protiv alergija, svrbeža i osipa

Pomiješajte 20 g hrastove kore, 20 g kamilice, 20 g korijena bijelog sljeza, 20 g nevena i 20 g divlje maćuhice. Tri žlice ove mješavine stavite kuhati u litru vode pa kad zakipi, skinite s vatre, poklopite te procijedite nakon 10-15 minuta. Čaj ulijte u vodu za kupanje (uz par kapi maslinova ulja) ili čajem vlažite kožu tijekom dana (primjerice, pomoću bočice s raspršivačem). Kamilica i neven djeluju umirujuće i protuupalno, maćuhica protiv alergije i svrbeža, tanini iz hrastove kore djeluju blagotvorno na sve kožne bolesti, a sluz iz korijena sljeza vraća koži vlažnost i elastičnost, akže fitoterapeutkinja Maja Žalac.

Kako se zaštititi u slučaju ako ste alergični na kremu za sunce?

Alergije na kreme za sunčanje danas su rjeđe nego prije, a ako i dođe do pojave iritacije ili alergije može se promijeniti krema. Ne sadrže sve iste aktivne supstance. Reakcija je moguća i na neki od konzervansa. Kreme s cinkovim oksidom i titanij dioksidom imaju manje nuspojava te se zato preferiraju kod djece. Negativna strana je neestetska bijela obojenost kože.

Fototestiranje kod vrlo jake reakcije na sunce

Ako postoji abnormalno jaka reakcija na sunce, možda je najbolje obaviti fototestiranje.
– Kada koža primjerice jako pocrveni, počne peći, svrbjeti ili nastaju mjehuri, tad napravite testiranje. To vrlo često može biti početak neke autoimune bolesti, a tad je potrebno napraviti i različite obrade imunoloških parametara – kaže dr. Kaliterna te dodaje da se alergija na sunce rješava liječenjem kortikosteroidnim kremama koje ublažavaju svrbež i pečenje, dok postoje i različiti losioni, po mogućnosti s dodatkom antioksidansa.

Beta karoten smanjuje reakciju kože

U nekim slučajevima teških fotodermatoza pomaže beta-karoten, prirodan izvor vitamina A, koji pronalazimo u određenom povrću, a može se propisati za smanjivanje jačine fotosenzitivnih reakcija. Hidroksiklorokin je inače lijek protiv malarije, no također prevenira osip izazvan suncem.

Pripazite na šampone, sapune i sladila

Alergije na kreme za sunčanje danas su rjeđe nego prije, a ako i dođe do pojave iritacije ili alergije može se promijeniti krema. Ne sadrže sve iste aktivne supstance. Reakcija je moguća i na neki od konzervansa. Kreme s cinkovim oksidom i titanij dioksidom imaju manje nuspojava te se zato preferiraju kod djece. Negativna strana je neestetska bijela obojenost kože.

Autor/Photo by: Ana Vukašinović

Share this Post