Alergija na dezodoranse i antiperspirante

Alergija na dezodoranse i antiperspirante

Većina ljudi svakodnevno koristi dezodoranse ili antiperspirante ispod pazuha kako bi prikrili neugodne mirise ili spriječili znojenje. Međutim, ove su toaletne potrepštine jedan od najčešćih izvora kozmetičkih alergija.

Komercijalni dezodoransi imaju u svojem sastavu aluminij, antimikrobna sredstva i mirise. Antimikrobna sredstva smanjuju rast bakterija koje uzrokuju neugodne mirise. Aluminij smanjuje proizvodnju znoja u znojnim žlijezdama.

Simptomi alergije

Iako se smatraju sigurnima sredstvima, alergijske reakcije na dezodoranse i antiperspirante često rezultiraju kontaktnim dermatitisom na području ispod pazuha. Osip koji se pojavi uzrokuje svrbež, kvrgav i crven, a mogu i nastati mjehurići iz kojih se cijedi prozirna tekućina. Tako oštećena koža se može ljuštiti. Kontaktni dermatitis s dezodoransima i antiperspirantima obično je ograničen na mjesto primjene, odnosno na područje ispod pazuha.

Uzroci alergije i moguće posljedice

Postoji niz kemikalija odgovornih za kontaktni dermatitis iz dezodoransa i antiperspiranata, od kojih su najčešći mirisi. Alergija na mirise vrlo je česta i pogađa do 4% svih ljudi. Budući da 90% dezodoransa i antiperspiranata sadrži mirise, osobe s alergijom na određeni  miris mogu imati poteškoća u pronalaženju proizvoda koji ne uzrokuje osip.

Ostali česti uzroci kontaktnog dermatitisa od dezodoransa i antiperspiranata uključuju propilen glikol (sredstvo koje se koristi kao “nosač” aktivnih sastojaka), parabeni, vitamin E (kao antioksidans i hidratantna krema) i lanolin.

Prema studiji, postojala je određena zabrinutost da su parabeni (koji se koriste kao konzervans) u tim proizvodima odgovorni za povećanje stope raka dojke kod žena. Iako je to pobijeno u brojnim studijama, većina proizvođača više ne koristi paraben u dezodoransima i antiperspirantima.

Za porast Alzheimerove bolesti po nekim istraživanjima kriv je aluminij, koji se nalazi u antiperspirantima. Iako su donekle kontroverzne, nekoliko studija pokazuje blagi porast rizika od razvoja Alzheimerove bolesti korištenjem kozmetičkih proizvoda koji sadrže aluminij, poput antiperspiranata.

Neposredno liječenje alergije na dezodorans i antiperspirant uključuje upotrebu lokalnih kortikosteroida na koži ispod pazuha.

Ako uzrok kontaktnog dermatitisa nije poznat, tada se može isprobati hipoalergijska formula dezodoransa ili antiperspiranta.

Alternativno, prirodno dostupni kristali zeolita komercijalno su dostupni kao prirodne alternative dezodoransima i antiperspirantima.

Share this Post