Akupresura – pobijedite stres i bol uz drevnu kinesku tehniku

Kineski liječnici ovu staru tehniku liječenja primjenjuju kao terapiju kod mnogih bolesti, poput artritisa ili kroničnih migrena, ali i za opuštanje ili smanjenje boli.

Akupresura, koja se naziva još i akupunkturom pritiska, koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini već više od pet tisuća godina. Tehnika je zapravo vrlo jednostavna te je svatko može primjenjivati na sebi ili drugima, a razvila se kao jednostavniji oblik akupunkture pogodan za brzu pomoć kod kuće.

Akupresura djeluje tako da pritiskom prsta ili dlana stimulirate ključne energetske točke na tijelu, što harmonizira energiju i utječe na fizičko stanje. Kineska medicina vjeruje da životna energija, koja se naziva chi, protječe kroz glavne energetske meridijane koji povezuju sve unutarnje organe i tako čine harmoniziran sustav, a fizičke smetnje se javljaju kada u jednoj od ovih točaka nastane blokada.

Stimulirajte ključne energetske točke na tijelu i uklonite fizičke smetnje koje negativno utječu na vaše zdravlje.

Jedna od najpopularnijih točaka akupresure je ‘Treće oko’, te djelovanjem na ovu točku možete opustiti um, poboljšati pamćenje, otpustiti stres i riješiti se glavobolje. Dvije točke koje se nalaze na stražnjim vratnim mišićima, ispod završetka lubanje, također su idealne za rješavanje stresa, a mogu vam pomoći i kod problema s nesanicom te bolovima u vratu i glavi.

Prije početka akupresure pokušajte se što više opustiti i vježbati duboko disanje. Točke pritišćite lagano nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

Autor/Photo by: Leona Barić

Podijeli članak s prijateljima