koza

8 namirnica koje će učiniti vašu kožu ljepšom

AVOKADO

Avokado nije samo za jelo. Dobar je izvor biotina, pomaže spriječi isušivanje kože te pozitivno utječe na jačanje lomljive kose i noktiju koji su skloni listanju i pucanju. Maska od avokada hidratizirati će vašu kožu a njegovo ulje djeluje smirujuće, jer sadrži korisni vitamin E,  što je od velike važnosti za osjetljivu kožu sklonu iritacijama.

ZELENI ČAJ

Put do lijepe i zdrave kože dolazi iznutra. Zeleni čaj je prvi na listi kad je lijepa koža u pitanju jer u sebi sadrži polifenol, biljni spoj koji ima snažnu antioksidativnu aktivnost.

RAJČICE

Istraživanja su pokazala da rajčice zahvaljujući svojim hranjivim sastojcima, u kombinaciji s maslinovim uljem, pozitivno utječu na liječenje opeklina. Osim što su odličan izvor antioksidansa, rajčica je bogata karotenoidima. Ove hranjive tvari mogu pomoći usporiti oštećenje stanica od slobodnih radikala.

USPORITE STARENJE S LOSOSOM

Losos sadrži astaksantin, karotenoid koji poboljšava elastičnost kože te zbog toga je odlična namirnica koja bi trebala redovito biti na vašem jelovniku.

JAJA

Proteini pomažu očuvati kožne stanice od slobodnih radikala. Jaja su kompletan izvor bjelančevina, također sadrže biotin, bitan vitamin koji štiti kožu od isušivanja.

ŠIPAK

Kada se primjenjuje lokalno, plod od šipka bogati je antioksidans koji može pomoći koži da stvara više kolagena i ubrzava regeneraciju.

ORASI

U potrazi ste za omega-3 masnim kiselinama, ali niste ljubitelj ribe? Orasi su bogat izvor omega-3 masnih kiselina, koje vraćaju vašoj kosi sjaj i čine vašu kožu glatkom i mlađom.

GRAH

Drugi izvor bjelančevina, utječe na regeneraciju stanica koje su pretrpjele štetno djelovanje slobodnih radikala. Tijekom probave, proteini se razgrađuju u aminokiseline, osnovni građevni materijal stanica. Aminokiseline će vam pomoći ubrzati oporavak i obnavljanje kožnih stanica i kolagena.

Autor: wellness.hr

Share this Post